måndag 5 september 2016

Nudelwok med general Tso´s sås


Jag blev väldigt förtjust i general Tso´s sås när jag hade den till bakade blomkålsbitar för ett tag sedan. Jag bestämde mig därför för att testa att använda den goda såsen i en nudelwok, vilket faktiskt blev riktigt lyckat. Den enda ändring jag gjorde var att hotta upp såsen lite med några teskedar srirachasås. Woken blev supergod och alldeles lagom kryddstark. Ett nytt härligt recept att föra in i pärmen.

Nudelwok med general Tso´s sås
4 portioner
General Tso´s sås: 
½ dl kinesisk soja
2 dl vatten
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk sesamolja
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
2 msk majsena majsstärkelse
½ dl strösocker
3 msk vitvinsvinäger
2 tsk srirachasås (het asiatisk chilisås) går att ersätta med 2 tsk sambal oelek eller 1 - 2 finhackade färsk chilis
Wok:
ca 150 g klyftade champinjoner, färska eller frysta
2 grovt hackade gula lökar
1 hackad vitlöksklyfta
2 - 3 tunt skivade morötter
250 - 300 g tinad och avrunnen fryst broccoli
½ stor röd paprika i bitar
1 msk rapsolja
400 g nudlar (torr vikt)

Gör så här: 
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt det koka upp under omröring. Sänk värmen till den lägsta och låt såsen puttra i ca 20 minuter. Rör om då och då. Smaka av den och ställ undan den så länge. 

Koka upp vatten till nudlarna i en stor gryta. Hetta upp oljan i en wokpanna eller en stor stekpanna som tål hög värme. Ha i löken vitlöken, morötterna och champinjonerna. Låt det steka i ca 3 - 4 minuter. Tillsätt paprikan och låt den steka med någon minut. Ha i broccolin och låt allt steka i ytterligare ca 2 - 3 minuter. 

Häll i såsen och låt det puttra i någon minut. Smaka av. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av dem i durkslag. Häll tillbaka dem i grytan och rör ner woken. Blanda allt ordentligt. Ha eventuellt på lite sweet chilisås, srirachasås eller sambal oelek vid serveringen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.