torsdag 9 februari 2017

Vegetarisk lasagne med vegfärs


Här kommer ännu ett recept på en smaskig vegetarisk lasagne. Denna gång hade jag i hemmagjord vegfärs, vilket blev supergott! 😋 Om du inte vill göra egen vegfärs så kan du byta ut den mot ca 300 g köpt vegetarisk färs istället, men stek den då i 1 msk olja och öka till 2 msk grönsaksfond. Tillsätt gärna ca 1 tsk kinesisk soja också. 

Tips! Om du vill ha en snabbare variant av lasagnen så går det att byta ut den hemmagjorda pastan och ostsåsen mot ca 300 g köpt färsk pasta och ca 8 - 9 dl köpt färdiglagad ostsås. 

Vegetarisk lasagne med vegfärs
4 - 5 portioner
Pastadeg: 
200 g vetemjöl
2 ägg
ca 1 msk vatten
Färssås: 
400 g vegfärs (se här)
1 gul lök
2 tsk grillkrydda (jag använder Santa Maria)
1 msk grönsaksfond
2 krm grovmalen svartpeppar
500 g passerade tomater
salt efter smak
Ostsås: 
7 ½ - 8 dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
ca 3/4 tsk salt
ca 3/4 krm malen vitpeppar
2 dl riven lagrad ost
Övrigt: 
matfett till formen
ca 1 dl riven ost till gratinering

Gör så här: 
Pastadeg: Rör ihop eller mixa ihop alla ingredienser till en fast deg. Platta till den färdiga degen, slå in den i plastfolie och lägg den i kylen i minst 30 minuter. 

Färssås: Skala och finhacka löken. Stek den tillsammans med färsen i en stor stekpanna i ca 10 minuter på medelvärme. Tillsätt grillkrydda, svartpeppar, fond och tomater. Låt det koka upp. Sänk värmen under stekpannan och lägg på ett lock. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 minuter. Smaka av den. Under tiden som färssåsen kokar kan du passa på att koka ihop ostsåsen och värma upp ugnen till 200 C. 

Ostsås: Vispa ihop mjölken och mjölet i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen till den lägsta och låt såsen småkoka i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då, så att det inte bränner fast. Ha i osten och smaka av med salt och vitpeppar. 

Smörj en ugnsfast form, ca 20 x 25 cm, med lite matfett. Lägg lite av ostsåsen i botten av formen. Kavla ut degen tunt med kavel eller i en pastamaskin (jag kör min deg till tjocklek 5 i min maskinen). Skär degen i bitar som passar i formen. Lägg ett lager pastabitar i formen. Bred på hälften av färssåsen och ringla på lite av ostsåsen. Lägg på ytterligare ett lager pastabitar. Bred på resten av färssåsen och ringla på lite av ostsåsen. Lägg på ett tredje lager pastabitar och avsluta med resterande ostsås. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut formen och ha på ca 1 dl riven ost. Grädda i ytterligare ca 15 minuter. Låt gärna lasagnen vila en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.