onsdag 15 mars 2017

Bästa brödet


Jag måste börja med att säga att det inte är jag som har namngett detta bröd utan det hette 'bästa brödet' i receptet, som jag hittade på köket.se (koket.se). Brödet är visserligen jättegott och saftigt, men det är inte det bästa bröd som jag någonsin har ätit. Jag skulle vilja säga att det i alla fall är mer än väl godkänt. Ett lättbakat grovt bröd med ganska mycket tuggmotstånd. 

Jag har inte gjort några stora förändringar i originalreceptet men jag valde att grädda mina limpor i formar istället för i en långpanna och ökade gräddningstiden till 80 minuter istället för den angivna tiden på 60 minuter eftersom bröden behövde längre tid i ugnen för att komma upp till 98 C. 

Bästa brödet
3 limpor
Dag 1: 
5 dl rågkross
1 ½ L grovmalet rågmjöl
1 ½ L kokande vatten
Dag 2:
50 g jäst
1 dl ljummet vatten, 37 C varmt
1 dl mörk sirap
3 msk ättikssprit (12 %)
1 msk salt
ca 1 ½ L vetemjöl (special)
Matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Dag 1: blanda rågkross och rågmjöl i en degbunke. Häll på vattnet och arbeta ihop allt ordentligt. Se till att det inte finns några mjölfickor med torrt mjöl kvar i blandningen. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Dag 2: Rör ut jästen i det ljumna vattnet. Blanda ner detta i degen från dag 1. Tillsätt sirap, ättikssprit och salt. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en fast deg. Jag hade i ca hälften av vetemjölet i bunken och sedan hade jag upp degen på köksbänken och arbetade jag in resten av mjölet där. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. 

Smörj 3 limpformar à ca 1 ½ L. Om du saknar formar går det bra att använda en långpanna klädd med bakplåtspapper. Ta upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna eller på tvären i långpannan. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 - 40 min. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 60 - 80 minuter (mina tog 80 minuter) tills de har en innertemperatur på 98 C. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.