måndag 27 mars 2017

Pastagratäng med champinjoner och chipsdipp 'chipotle cheddar'


En krämig pastagratäng är inte bara god att äta direkt utan den funkar också alldeles utmärkt att dela upp i portionslådor och frysa in. Sådan mat uppskattas extra mycket just nu eftersom jag ska snart börja jobba igen och då gärna vill ha lite smarrig 'färdigmat' i frysen. Den här supergoda pastagratängen med champinjoner och chipsdipp chipotle cheddar gjorde jag häromdagen. Jag och maken käkade varsin portion och sedan frös jag in resterna. Det känns bra att ha lite goda matlådor i frysen till de dagar då jag varken hinner eller orkar laga mat. 

Pastagratäng med champinjoner och chipsdipp chipotle cheddar
Ca 4 - 5 portioner
300 g okokt torr pasta
vatten och salt till kokning
400 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 msk smör eller olja
2 - 3 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 dl riven ost till gratinering
lite matfett till att smöra formen med
Sås: 
10 dl standardmjölk (3 % fett)
3 msk vetemjöl
½ tsk salt
1 påse chipsdipp chipotle cheddar (se bild)
2 - 3 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form med lite matfett (min form rymmer ca 2 liter). Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av den ordentligt och häll den sedan i formen. Ställ undan den så länge. 

Stek champinjonerna utan fett i stekpannan tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat (om du använder fryst svamp kan det behöva hällas av). Tillsätt smör eller olja och låt svampen steka i ca 5 minuter tills den fått lite färg. Ha på salt och svartpeppar. Blanda svampen med pastan i formen. Ställ undan. 

Vispa ihop alla ingredienser till såsen, utom den rivna osten, i en gryta. Låt det koka upp under ständig omrörning i botten av grytan. Sänk värmen så att det bara småkokar. Låt sedan såsen puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Rör om i botten då och då så det inte bränner fast. Ta av grytan från värmen och rör ner osten. Låt den smälta. Smaka av. Blanda ner såsen i formen. Ha på den rivna osten till gratineringen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering. 



6 kommentarer:

  1. Är det inte ovanligt mycket mjölk, även i pastagratängen med broccoli är det jättemycket mjölk tycker jag. Kokar den bort kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ewa. Jag gillar lite "blötare" pastagratänger, som är krämiga och goda även när de har stått ett tag, så jag har alltid i ganska mycket sås. Jag brukar låta gratängen stå i ca 10 minuter innan servering och då brukar den överflödiga såsen ha sugits in i pastan så att gratängen blivit lagom krämig för min smak. Men om du vill ha mindre sås kan du ju testa att minska på mjölkmängden till 7 ½ dl istället och minska på mjölet till ca 2 msk. Ha en bra dag! :) // Med vänliga hälsningar Tove

      Radera
  2. Tack snälla för snabbt svar. Har just tagit ut broccoligratäng en. Den ska tas med till min dotter som äter glutenfritt, så jag tog rismjöl istället för vanligt mjöl. Återkommer med besked om vad hon tyckte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du har provat gratängen och dessutom gjort den glutenfri. Ska bli spännande att höra vad dottern tyckte om resultatet :). Ha det så bra! // Mvh Tove

      Radera
  3. Dottern var jättenöjd, tog det sista till matlådan idag. I helgen provar jag den med champinjoner, men kan du föreslå något annat till såsen än dippen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att hon blev nöjd :). Om du vill kan du ju ha i en annan smak på dippen (finns många olika) eller så kan du ha i ca 2 tsk cajunkrydda (receptet på den finns under etiketten kryddor). Annars kan du prova att ha i 200 g smaksatt färskost med paprikasmak. Om du inte använder dippmix behöver du tillsätta ytterligare ca 2 msk mjöl om du gör sås på 1 liter mjölk eller ca 1 ½ msk om du gör sås på 7 ½ dl mjölk. Lycka till!
      Mvh// Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.