måndag 24 april 2017

Bönbullar med champinjonsås och hasselbackspotatis


Våra döttrar älskar potatis i alla dess former. En av favoriterna är hasselbackspotatis, så när äldsta dotter var på besök häromsistens bjöd jag på en mumsig middag bestående av hasselbackspotatis, stekta bönbullar och en gräddig champinjonsås. Dottern blev jätteglad över middagsvalet. Förutom de obligatoriska salladstillbehören (se här och här), så käkade vi också kokt broccoli och en klick vinbärsgelé till maten. Det var kanongott! 

Recept på bönbullarna hittar du här.

Champinjonsås
ca ½ normalstor gul lök
300- 400 g skivade, färska eller frysta champinjoner
2 ½ dl grädde 
ca 1 ½ dl mjölk
½ - 1 tsk kinesisk soja  
½ svampbuljongtärning
ev. lite mörk maizenaredning
salt och malen vitpeppar
lite margarin eller smör till stekning

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Hetta upp fettet i en stekpanna. Stek löken och champinjoner på medelvärme tills det mesta av vätska champinjonerna ger ifrån sig kokat bort. Smula ner buljongtärningen och tillsätt sojan. Rör om ordentligt. Häll på mjölken och grädden. Låt såsen koka ihop i ca 10-15 minuter på svag värme. Rör om då och då. Red ev. såsen med lite mörk maizenaredning och låt den koka en stund till. Smaka av med lite salt och peppar.

Hasselbackspotatis
4 portioner
ca 12 - 16 normalstora potatisar
1 - 1 ½ msk rapsolja 
salt efter smak

Gör så här:
Värm ugnen till 225 C  och klä en plåt med bakplåtspapper. Skala potatisarna. Lägg en potatis i taget på en skärbräda. Ta ett köksredskap med ett träskaft och placera det längs ena långsidan på potatisen. Skär sedan potatisen i tunna skivor, inte helt igenom utan bara tills kniven hindras av träskaftet. Ha i potatisarna i en bunke och häll i oljan. Vänd runt allt ordentligt. Lägg sedan potatisarna med den skivade sidan upp på plåten. Ha på salt. Grädda potatisarna i mitten av ugnen i ca 30 - 40 minuter beroende på hur stora de är (de är färdiga när de är mjuka rakt igenom). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.