fredag 21 april 2017

Kryddiga morotsbollar, couscous med broccolifräs, fetaostsås med mynta och harissa


Dessa kanongoda morotsbollarna är gjorda efter i stort sett samma recept som jag använder när jag gör morotsbiffar (se här). Det som skiljer dem åt är kryddningen och att jag inte har någon ost i bollarna. Vi käkade de små kryddiga godingarna med couscous, broccolifräs och fetaostsås. Det var mycket smarrigt 😋. 

Kryddiga morotsbollar
ca 35 stycken
ca 500 g finrivna morötter
1 riven gul lök
2 ägg
2 dl ströbröd
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk vanligt currypulver
1 tsk malen spiskummin
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk salt 
Rapsolja eller liknande olja till stekning

Gör så här: 
Pressa ur det mesta av vätskan ur morötterna. Lägg dem i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna utom oljan. Bland allt väl (jag brukar använda händerna). Forma små bollar och lägg dem på ett fat. Ställ dem i kylen i ca 30 min. Stek dem på hög till medelhög värme tills de fått fin färg och känns fasta (det tar ungefär 10 min). Servera dem direkt eller frys in dem. 

Couscous med broccolifräs
ca 4 portioner
3 dl couscous
3 ½ dl vatten
knappt 1 msk Vegeta allkrydda (kan bytas mot ca ½ tsk salt)
Broccolifräs:
1 msk rapsolja
1 liten strimlad gul lök
ca 300 g färsk broccoli skuren i bitar eller 300 g tinade och väl avrunna frysta broccolibuketter
ca ½ tsk örtsalt (Trocomare)
1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Lägg couscousgrynen i en bunke. Koka upp vattnet & blanda det med allkrydda eller salt. Häll detta i bunken. Rör om lite hastigt med en gaffel. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie. Ställ undan bunken så länge. 
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i broccolin och låt den steka på hög värme i ca 2 minuter. Tillsätt löken och låt allt steka tills det mjuknat och fått färg. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Fluffa upp couscousen med en gaffel och blanda ner broccolifräset. 

Fetaostsås med mynta och harissa
2 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här)
ca 100 g fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
ca 1 tsk harissa (chilipasta på tub, kan ersättas med sambal oelek)
knappt 1 tsk torkad mynta

Gör så här: 
Mixa ihop alla ingredienser. Smaka av. Lägg över såsen i en skål och ställ den i kylen i minst 30 minuter innan servering (jag brukar göra såsen dagen innan den ska ätas). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar