onsdag 12 april 2017

Lemon chess pie


Den här smarriga citronpajen bakade jag för att ha något gott att bjuda på när vi hade fikagäster häromsistens. Jag har aldrig gjort just den här sortens citronpaj förut (lemon chess pie), så jag visste inte riktigt hur den skulle se ut eller smaka. Jag blev lite överraskad av att smeten blev uppdelad i två olika lager när den gräddades. Det blev nästan som en 'magic cake' (en kaka som görs av en och samma smet men som får tre lager när den gräddas). Jag har ingen aning om jag gjorde rätt eller inte, men pajen blev i alla fall supergod. Kanske något att baka nu till påsk? 

Receptet på fyllningen kommer ifrån food.com och receptet på pajdegen är lite omgjort efter ett recept ur 'Vår kokbok'. 

Obs! Receptet nedan ger mer deg än vad som går åt till pajen. Den deg som blev över lade jag i en plastpåse och frös in. När den ska användas är det bara att ta upp den och låta den tina innan den kavlas ut. 

Lemon chess pie
1 paj à ca 24 cm i diameter
Deg: 
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ägg
Fyllning: 
2 stora ägg
4 msk saft av pressad citron (ungefär 1 citron)
rivet skal av ½ citron
4 msk riktigt mjukt, rumsvarmt, smör
1 ½ msk Maizena majsstärkelse 

Gör så här: 
Blanda mjölet och sockret till degen i en matberedare eller i en bunke. Ha i smöret i små bitar. Mixa  eller nyp ihop detta till en smuldeg. Ha i ägget och blanda snabbt samman till en deg. Den kan verka smulig men går ihop om du trycker ihop den med händerna. Slå in degen i plast och lägg den i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 C. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Kavla ut ungefär hälften av degen tunt, till en cirkel som täcker botten och sidorna på pajformen. Lägg den utkavlade degen i formen. Tryck dit lite mer deg om det saknas någonstans eller om det finns sprickor. Nagga botten med en gaffel och täck kanterna med aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills botten har fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och avlägsna folien. Låt botten svalna en stund under tiden som du gör fyllning. 

Ta fram två rena bunkar. Dela äggen i gulor och vitor. Lägg gulorna i den ena bunken och vitorna i den andra. Blanda äggulorna med sockret, majsstärkelsen, smöret, citronsaften och citronskalet. Rör ordentligt så att allt blir väl blandat. Vispa äggvitorna styva. Vänd försiktigt ner dem i den andra smeten. Fördela blandningen i pajformen. Sänk värmen i ugnen till 175 C och sätt in formen i mitten av ugnen. Grädda i ca 25 - 30 minuter tills fyllningen stannat i mitten. Ta ut pajen och låt den kallna. Vi serverade en klick vaniljglass till pajen, men det går lika bra att äta den bara som den är. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.