tisdag 2 maj 2017

En annorlunda blomkålsgratäng


Den här annorlunda blomkålsgratängen var jättegod och krämig, trots att den inte inte innehåller någon vit sås eller liknande. Vi käkade den mumsiga gratängen med stekta bönbullar och kokt potatis, vilket var en alldeles utmärkt kombinationOriginalreceptet kommer ifrån en av mina favoritsidor food.com 

Annorlunda blomkålsgratäng
ca 4 portioner
1 blomkålshuvud à ca 1 kg eller 750 g frysta blomkålsbuketter 
1 msk smör + lite extra att smöra formen med
1 tsk örtsalt (Trocomare)
1 krm grovmalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta (kan uteslutas)
2 ägg
2 msk vetemjöl eller maizena majsstärkelse
ca 1 ½ dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Ansa och skär blomkålshuvudet i buketter. Lägg dem i en gryta och täck dem med vatten. Koka tills de är mjuka. Alternativt lägg den frysta blomkålen i en gryta och täck med vatten. Koka tills blomkålen är mjuk. Häll av blomkålen i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. Mosa den lite grovt med en gaffel. Tillsätt smöret, örtsaltet, svartpepparn och vitlöken. Rör om så att allt blir blandat. Låt det svalna lite. Tillsätt äggen och vetemjölet och rör om. Ha i smeten i formen och strö på osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar