tisdag 23 maj 2017

God och matig linssoppa med berberekrydda


Den här underbart goda kryddstarka linssoppan får sin smak av bland annat berberkrydda, färsk ingefära och kokosmjölk. Soppan innehåller dessutom wokgrönsaker, samt lite kokt basmatiris som jag hade i frysen. Jag brukar frysa små slattar av kokt ris, pasta eller andra, liknande, gryn, som jag sedan tar upp och använder i t.ex. en soppa, sallad eller omelett. Om du inte har färdigkokt ris hemma så kan du byta ut det mot ca 3/4 - 1 dl okokt basmatiris som du tillsätter samtidigt som du har i linserna. Öka då också på vattenmängden i receptet med 1 ½ - 2 dl. Vi käkade soppan med ett frasigt vitt bröd. Det var supergott! 😋 

Matig linssoppa med berberekrydda
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja eller liknande olja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 tsk fint riven färsk ingefära
1 msk tomatpuré
½ tsk torkade malen gurkmeja
1 - 2 tsk berberkrydda (se här)
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl torra röda linser
400 ml kokosmjölk (1 normalstor burk)
500 g frysta wokgrönsaker
ca 3 dl kokt basmatiris
ca ½ tsk salt, eller efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. ha i vitlöken, ingefäran, tomatpurén, gurkmejan och berberekryddan (börja med den mindre mängden). Låt det steka under omrörning i någon minut. Häll i vattnet och smula i buljongtärningarna. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan småputtra i ca 20 - 25 minuter. Rör om i botten då och då så att inte linserna kokar fast. Ha i kokosmjölken och wokgrönsakerna. Låt soppan koka upp igen och sedan småkoka på svag värme i ytterligare ca 10 minuter. Ha i riset och låt soppan koka i ca 5 minuter till. Smaka av med salt och eventuellt mer bereberekrydda. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.