fredag 12 maj 2017

Vegetariska sloppy Joes med linser


"Äkta" sloppy Joes innehåller köttfärs men jag brukar göra denna vegetariska variant med linser istället. Vi käkade den mumsiga linsröran i lite grövre hamburgerbröd ena dagen och resterna åt vi i mjuka frallor nästa dag (vilket smakade precis lika bra om inte bättre). Dessutom hade vi ugnsstekt potatis och lite färska grönsaker vid sidan av. En kanongod och lättlagad middag som alltid får höga betyg av alla här hemma 👍😊.

Tips! Det går att koka linserna i förväg och förvara dem i kylen eller frysen tills de ska användas. Om du inte vill koka egna linser kan de bytas ut mot två tetror (ca 6 dl) konserverade färdigkokta gröna linser. Hoppa då över det första stycket i receptet. Häll av de konserverade linserna och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de används. Linsröran går att göra i förväg och sedan förvaras i kylen eller frysen tills den ska värmas och ätas. 

Vegetariska sloppy Joes med linser
ca 4 - 6 portioner
Linserna: 
2 dl gröna linser
vatten till blötläggning och kokning
1 buljongtärning
1 lagerblad
Röran: 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten grön paprika
1 msk rapsolja eller liknande
1 tsk farinsocker (kan uteslutas)
1 tsk paprikapulver
2 krm rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk senapspulver (Colman's)
½ tsk salt
1 tsk hot sauce
1 - 2 tsk worcestershiresås (originalet innehåller ansjovis men det finns en vegansk variant, om du inte får tag i den kan du använda Hp-sås istället)
ca 3 msk ketchup
250 g krossade tomater
1 ½ - 2 dl vatten
De kokta linserna (kan bytas mot 2 tetror konserverade linser)
Till servering: 
Hamburgerbröd eller mjuka frallor (se recept här, här och här)
lite färska grönsaker samt ev. någon form av ugnsstekt potatis 

Gör så här: 
Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil. Skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en kastrull och häll på kallt vatten så det täcker + lite till. Låt stå i ca 30 minuter. Häll av blötläggningsvattnet genom att hälla linserna i durkslaget eller silen igen. Lägg tillbaka linserna i kastrullen. Fyll på med 6 dl nytt vatten och ha i 1 buljongtärning och 1 lagerblad. Låt det koka upp. Sänk värmen under kastrullen och låt det sedan småkoka i ca 30 minuter eller tills linserna är mjuka men inte mosiga. Häll av dem igen. Kasta lagerbladet. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj paprikan och skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt paprikan och vitlöken och låt det steka i ytterligare ca 5 minuter. Ha i farinsockret, kryddorna, senapspulvret och saltet. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Tillsätt hot sauce, worcestersås, krossade tomater och den mindre mängden vatten. Låt det koka upp. Rör ner linserna. Låt det småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Späd ev. med lite mer vatten om det kokar torrt. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.