måndag 5 juni 2017

Lättbakad hallonkaka


Imorgon är det ju Sveriges nationaldag och den tänkte vi fira med lite god mat och gott fikabröd. Denna underbart goda hallonkaka är väldigt enkel att baka. Smeten rörs ihop i samma gryta som smöret smälts i, vilket innebär att det inte blir så mycket disk 😀👍. Jag valde att ha i hallon, eftersom det var det vi hade i frysen, men det går att välja andra bär istället. Att kakan blev lite mörkare än vanligt beror på att jag tog hälften strösocker och hälften ljust muskovadosocker. Muskovadosockret gör att kakan får mer färg och lite annan smak än vad den får om man bara använder strösocker. Den smarriga kakan är god att servera bara som den är, men om du vill ha det lite festligare, dagen till ära, så passar det bra att servera kakan med en klick vaniljglass, vispad grädde eller vaniljvisp. 

Hallonkaka
blir 1 kaka à 20 cm i diameter 
100 g smör + lite extra till formen
3 dl strösocker eller 1 ½ dl strösocker + 1 ½ dl ljust muskovadosocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker eller vaniljessens
3 dl vetemjöl
ca 3 dl hallon eller andra bär

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, à ca 20 cm i diameter, och smörj kanterna på formens insida med lite smör. Smält smöret i en gryta. Ta av den från värmen. Rör ner sockret. Låt blandningen svalna någon minut. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ner vaniljsockret och mjölet. Rör ihop allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Fördela bären över hela ytan. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt den kallna i formen. 

Tips! Det går att grädda kakan i en större form, ca 23 - 24 cm i diameter, men minska då på gräddningstiden till ca 25 - 30 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.