lördag 17 juni 2017

Lättbakade mjuka rutor med vaniljkräm


De här supersmarriga mjuka rutorna med vaniljkräm bakade jag häromdagen för att fylla på med lite gott fikabröd i frysen. Jag tycker att mjuka rutor är så bra att ha i frysen eftersom de går snabbt att tina om det kommer oväntade fikagäster, eller om maken och ungarna vill ha varsin kaka att mumsa på till kaffet. Efter det att maken hade fått smaka en nybakad kakbit (eller två) så packades de raskt ner i en plastlåda och åkte in i frysen. Nu väntar jag bara på att de där oväntade fikagästerna ska dyka upp, så att inte maken riskerar att behöva käka upp alla kakor själv 😉. 

Mjuka rutor med vaniljkräm
ca 24 stycken
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljessens eller vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
ca 2 ½ dl vaniljkräm, hemmagjord eller köpt (jag blandade mjölk och marsánpulver enligt anvisningarna på paketet)

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä en mindre långpanna, ca 30 x 35 cm, med bakplåtspapper. Gör vaniljkrämen och låt den stå i kylen. 

Knäck ner äggen i en bunke och ha i sockret. Vispa tills det blir vitt och pösigt. Blanda vetemjölet med bakpulvret i en skål. Tillsätt detta i smeten omväxlande med det smälta smöret. Ha i vaniljessensen eller vaniljsockret. Blanda allt ordentligt. Bred ut smeten i formen. Spritsa eller klick på vaniljkrämen lite här och där runt om på kakan. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter (känn med en provsticka i mitten av kakan, den ska komma ut torr). Ta ut kakan och dra försiktigt över den till ett bakgaller. Låt kakan kallna under bakduk. Skär kakan i rutor när den kallnat. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.