torsdag 1 juni 2017

Lättlagad ängamat (redd grönsakssoppa)


Det här är en lättlagad variant av redd grönsakssoppa eller ängamat som den också kallas. Den här lena och goda soppan brukar göras på sommarens första färska grönsaker, men jag gjorde en snabbare variant genom att använda frysta sommargrönsaker istället. Nu när det finns så mycket annat att göra så tycker jag att det är skönt att ta lite genvägar i matlagningen. Vi käkade soppan med limpmackor med ost och paprika. Gott och enkelt. 

Lättlagad ängamat (redd grönsakssoppa)
ca 4 portioner
8 dl vatten
2 dl standardmjölk (3 % fett)
2 ½ dl grädde (kan bytas mot standardmjölk)
2 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 100 g strimlad purjolök
500 g frysta sommargrönsaker (brukar innehålla morötter, blomkål, gröna bönor och gröna ärtor)
ca 1 dl finklippt gräslök
salt och grovmalen svartpeppar, efter smak

Gör så här: 
Häll i vattnet  i en gryta. Smula ner buljongtärningarna och ha i purjolöken. Låt det koka upp. Sänk värmen och låt det småkoka i ca 5 minuter. Vispa ihop mjölken med mjölet till en redning. Ha i den i grytan under omrörning. Låt det koka upp. Tillsätt grönsakerna. Låt soppan småkoka i ca 10 - 15 minuter (beroende på hur välkokta grönsaker du vill ha). Tillsätt grädden. Låt den bli varm. Rör ner det mesta av gräslöken, men ta undan lite till dekorering. Smaka av soppan med salt och svartpeppar. Dekorera med den sparade gräslöken. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar