fredag 9 juni 2017

Tomatbulgur med harissa, kryddiga stekta grönsaker, kikärtor och fetaost


Vi har nyligen haft en friskvårdsdag på jobbet. På förmiddagen lyssnade vi på en intressant och lärorik föreläsning om stress och på eftermiddagen vandrade vi i ett jättevackert naturreservat. Solen sken och det var en mycket god stämning. Härligt! 😊. Jag hade med mig en kanongod matlåda bestående av tomatbulgur med harissa, kryddiga stekta grönsaker, kikärtor och fetaost (en maträtt som är helt perfekt att ha med som matsäck eftersom den är lika god att äta varm som kall). Jag käkade bulguren kall, som en matig sallad, med hummus, baba ganoush och tzatziki med mynta. Dessutom hade jag med en liten bytta med rivna morötter, pizzasallad och squashröra. Jag kan lova att jag blev mätt och belåten av den smarriga lunchen 😋. 

Recept på tzatziki med mynta hittar du längre ner i inlägget och recept på hummus och baba ganoush hittar du här 

Tomatbulgur med harissa, kryddiga stekta grönsaker och fetaost
ca 3 dl bulgur
6 dl vatten
1 msk Vegeta allkrydda (kan bytas mot 1 tsk salt)
1 msk tomatpuré
1 - 2 tsk harissa (chilipasta)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
ca 400 g fryst broccolimix, tinad och väl avrunnen
200 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor burk konserverade kikärtor
2 tsk arabisk krydda (se här)
salt efter smak
ca 100 - 150 g fetaost

Gör så här: 
Koka upp vattnet med allkryddan i en gryta. Ha i bulgur, tomatpuré och harissa. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 10 -12 minuter, eller tills bulguren är mjuk. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Ha i löken och stek den på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i vitlöken och den väl avrunna tinade broccolimixen. Låt steka i ca 5 - 6  minuter eller tills grönsakerna fått lite färg. Ha i kikärtorna och den arabiska kryddan (häll av konserverade kikärtor och skölj gärna av dem under rinnande kallt vatten innan de används). Låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt. Blanda grönsaksfräset med bulguren. Servera varmt eller kallt med smulad fetaost och tzatziki med mynta. Ha gärna hummus och eller baba ganoush till också. 

Tzatziki med mynta
ca ½ normalstor slanggurka
½ tsk salt
2 dl turkisk yoghurt alternativt avrunnen fil eller yoghurt (se här)
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm vitvinsvinäger
1 tsk torkad mynta
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här: 
Skölj av gurkan och riv den sedan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg det rivna i ett durkslag eller i en trådsil och blanda ned saltet. Ställ durkslaget eller silen i en bunke utan att det nuddar bunkens botten. Låt gurkan stå och rinna av så i ca 20 - 30 minuter. Blanda under tiden ihop yoghurten, vitlöken och vinägern i en skål. Ställ den kallt så länge. Krama ur gurkan med hjälp av händerna. Ha i den i yoghurtblandningen. Smaka av med salt, peppar och mynta. Ställ tzatzikin kallt i minst 30 minuter innan servering (den blir ännu godare om den får stå över natten). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.