lördag 24 juni 2017

Vita bönbiffar med ugnsstekt potatis och tzatziki


Idag blir det recept på vegetarisk festmat i form av smarriga vita bönbiffar, serverade med tzatziki och ugnsstekt potatis (smaksatt med ajvar relish). Jag brukar oftast göra bönbiffar på mörka bönor, men denna gång använde jag vita bönor istället. Jag kryddade smeten med lite hemmagjord gyroskrydda, men det går att byta ut den mot 1 - 1 ½ msk grillkrydda istället (uteslut då saltet i receptet). Du kan naturligtvis även prova att ha i någon annan krydda om du vill. Lämna gärna en kommentar om du hittar på någon egen god smaksättning. 

Vita bönbiffar med gyroskrydda
400 g kokta vita bönor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade vita bönor
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
ca ½ tsk salt
ca 1 msk gyroskrydda (se här)
1 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
1 tsk soja
2 ägg
2 msk potatismjöl
2 - 2 ½ ströbröd (börja med den mindre mängden)
Matolja till stekning

Gör så här:
Lägg bönorna i en matberedare (med knivarna monterade). (Häll av konserverade bönor och skölj gärna av dem under rinnande kallt vatten innan de används). Skala och grovriv löken. Skala och finhacka vitlöksklyfta. Ha i löken och vitlöken i matberedaren eller bunken. Tillsätt resten av ingredienserna utom oljan. Mixa allt till en smet. (Om du inte har en matberedare kan du först mosa bönorna med en gaffel i en bunke och sedan blanda ner resten)Ha ev. i mer ströbröd om smeten blir lös. Ställ smeten kallt i minst 30 minuter (jag brukar låta min smet stå över natten). Forma runda fina biffar. Stek dem på medelvärme i oljan i några minuter per sida. 

Ugnstekt potatis med ajvar
ca 1, 2 kg potatis av en fast sort
1 msk olja
½ dl ajvar relish
salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda olja med ajvar i en stor bunke. Skala potatisen och skär den i klyftor. Ha i dem i bunken. Vänd runt dem så att allt blandas ordentligt. Häll ut potatisen glest på plåten. Grädda i den övre delen av ugnen i ca 25 minuter eller tills potatisen är mjuk. Lossa potatisen från papperet och ha på salt efter smak. 

Tzatziki
ca ½ normalstor slanggurka
½ tsk salt
2 dl turkisk yoghurt alternativt avrunnen fil eller yoghurt (se här)
1 pressad vitlöksklyfta
ev. 1 krm vitvinsvinäger
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här: 
Skölj av gurkan och riv den sedan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg det rivna i ett durkslag eller i en trådsil och blanda ned saltet. Ställ durkslaget eller silen i en bunke utan att det nuddar bunkens botten. Låt gurkan stå och rinna av så i ca 20 - 30 minuter. Blanda under tiden ihop yoghurten, vitlöken och vinägern i en skål. Ställ den kallt så länge. Krama ur gurkan med hjälp av händerna. Ha i den i yoghurtblandningen. Smaka av med salt och peppar. Ställ tzatzikin kallt i minst 30 minuter innan servering (den blir ännu godare om den får stå över natten). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.