onsdag 12 juli 2017

En riktigt saftig sockerkaka


Receptet på den här saftiga sockerkakan kommer från början från en amerikansk matblogg som jag tyvärr inte längre minns namnet på. I originalreceptet används buttermilk (den vätska som bildas när man kärnar smör), men jag bytte ut den mot lättfil istället. När det var dags att provsmaka kakan fick maken offra sig och ta en smakbit (varken jag eller maken är, som ni kanske vet vid det här laget, några större sockerkaksfantaster). Han tyckte att kakan var saftig och förvånansvärt god. Det får man väl säga är ett gott betyg från någon som inte ens brukar gilla sockerkaka 😃. Resten av kakan fick följa med till jobbet, där den blev mycket uppskattad. 

Saftig sockerkaka
250 g rumsvarmt smör + lite extra till att smöra formen med
5 dl strösocker
1 msk vaniljpaste eller vaniljsocker
4 rumsvarma ägg
7 ½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
2 ½ dl rumsvarm fil (jag tog lättfil)
lite ströbröd till att bröa formen med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en stor springform à ca 28 cm eller en fyrkantig springform à 20 x 20 cm. Smöra och bröa kanterna på formen. 

Vispa smöret i ca 3 minuter, tills det är luftigt. Tillsätt ca hälften av sockret och fortsätt vispa i 2 - 3 minuter. Tillsätt resten av sockret samt vaniljen. Vispa i ytterligare ca 2 - 3 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är ljus och porös. Blanda vetemjölet och bikarbonaten i en skål. Rör ner mjölblandningen omväxlande med filen i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 60 -70 minuter. Känn med en sticka i mitten av kakan, den ska komma ut torr. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.