lördag 15 juli 2017

Limpor med vinbärssylt


Nu börjar det bli dags att fylla på förrådet med sylt, saft och andra konserver. För att få plats för årets skörd på hyllorna i matkällaren, så måste jag hitta på sätt att göra slut på förra årets produkter. När jag bakade matbröd senast slog jag därför två flugor i en smäll och bakade en limpa innehållande röda vinbärssylt (ett perfekt sätt att bli av med lite vinbärssylt). Limpan blev jättegod och passade förträffligt bra att rosta 👍. 

Limpor med vinbärssylt
blir 4 stycken
50 g jäst
8 dl kallt vatten
3 dl röda vinbärssylt (se här) (kan bytas ut mot lingonsylt)
1 dl rapsolja eller liknande matolja
3 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl vetekross
3 dl grahamsmjöl
10 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Lite matfett till att smöra fomrarna med

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i sylten, oljan, saltet, linfröna och vetekrosset. Tillsätt grahamsmjölet och rågsikten. Arbete in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken med ett lock, plastfolie eller en bakduk och låt den stå i rumstemperatur i ca 3 timmar. 

Smörj 4 limpformar med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. (Om du saknar formar kan du lägg limporna i en bakpappersklädd långpanna. Lägg bakplåtspapper mellan limporna eller pensla sidorna på limporna med lite olja så att de inte fastnar i varandra.)

Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 50 minuter eller tills de är ca 98 C inuti (om du gräddar i långpanna kan det ta längre tid). Ta ut bröden ur formarna och låt dem kallna på galler under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.