måndag 31 juli 2017

Veganska linsbiffar från trädgårdstider


När jag går på crosstrainern på morgnarna brukar jag passa på att titta på något roligt trädgårdsprogramEn morgon kollade jag på ett avsnitt av trädgårdstider. I det avsnittet gjorde Tareq Taylor veganska linsbiffar som jag tyckte verkade smarriga. Jag letade raskt upp receptet på svt.se och skrev in det i min receptpärm. Häromdagen provlagade jag biffarna och de blev verkligen så goda som jag trodde att de skulle bli. Smeten var väldigt enkel att röra ihop och biffarna höll i hop bra vid stekningen. Jag tyckte först att den första biffen som jag provstekte verkade lite lös. Jag tillsatte därför 2 msk potatismjöl i smeten. Det hade jag inte behövt göra, för när den första biffen hade stekt en stund till så höll den ihop jättebra. I originalreceptet serveras biffarna som burgare i bröd, men vi käkade biffarna till en krämig potatisgratäng smaksatt med pesto. Det var supergott! De här linsbiffarna kommer jag definitivt att göra fler gånger. 

Veganska linsbiffar från trädgårdstider
ca 10 - 12 stycken
3 dl torkade röda linser
vatten till blötläggning
ca 150 g fint riven morot
1 gul lök, skalad och grovriven
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan
ev. 1 - 2 msk potatismjöl 
Matolja till stekning

Gör så här: 
Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil. Skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och häll på kallt vatten så det täcker + lite till. Ställ linserna kallt i minst 2 timmar (jag lät mina stå i ca 4 timmar). Häll linserna i durkslaget eller i trådsilen igen. Skölj dem under rinnande kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt. Häll de väl avrunna linserna i en bunke. Mixa dem med en stavmixer, men låt några vara hela. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda allt till en smet (ställ den gärna kallt i ca 15 min). Hetta upp matolja i en stekpanna. Klicka ut ca hälften av smeten i 5 - 6 ungefär lika stora klickar i stekpannan. Forma till dem lite med stekspaden. Låt dem steka på ganska hög värme i ca 4 minuter per sida. Stek sedan resterande smet på samma sätt. 



4 kommentarer:

  1. Jätte goda biffar, till och med kräsna Elsa tog 3 st, och din goda potatisgratäng med rökt ost i hadde vi till, det receptet kommer att användas igen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad roligt att ni också gillade biffarna och att ni tyckte om gratängen :). Vilket gott betyg att även den kräsnaste gillar det som serveras ;). Ha det så gott och hälsa till Elsa. Kram

      Radera
  2. Får de att steka i ugn när man gör en stor sats?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      personligen tycker jag att de flesta lins- eller bönbiffar har en tendens att bli lite torra av att ugnsstekas, men just dessa biffar har jag aldrig testat att ugnssteka så jag vet inte hur de skulle bli. Du kan ju prova :). Om jag skulle ugnssteka biffarna skulle jag lägga dem på ett oljat bakplåtspapper på en plåt och pensla ovansidan av biffarna med lite olja. Sedan skulle jag grädda dem i den övre delen av ugnen i 225 C i ca 8 - 10 minuter per sidan. Hör gärna av dig om hur du gjorde och hur resultatet blev :). Lycka till!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.