fredag 18 augusti 2017

Grillade grönsaker med sweet chiliglaze, rostade rödbetor och kall sås


De här grillade grönsakerna, med en sötstark sweet chiliglaze, passade perfekt att servera till majskolvsbitar, rostade rödbetor och en smaskig kall sås (se recept längre ner på denna sida). Mums! 😋. Denna gång var det en zucchini, en paprika och fyra morötter som hamnade på grillen. Att grilla förvällda morötter är ett ganska nytt fenomen hemma hos oss. Vi testade att göra det tidigare i år och blev överraskade över hur gott det var, så i framtiden kommer nog grillade morötter att bli ett ofta återkommande inslag i sommarmatsrepertoaren. 

Sweet chiliglaze
1 ½ dl sweet chilisås
2 msk pressad lime
2 msk thaisoja
1 tsk sesamolja
1 msk farinsocker
1 - 2 tsk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
ev. 1 tsk srirachasås (kan uteslutas)

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser i en skål. Ställ den gärna kallt en stund så att smakerna hinner utvecklas. Pensla det du vill grilla med glazen innan och under tiden du grillar. 

Rostade rödbetor 
Värm ugnen till 225 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper. Skala och skär 1 Kg färska rödbetor i bitar. Blanda dem med 1 msk rapsolja, ½ - 1 tsk salt och ca 2 krm grovmalen svartpeppar i en bunke (om du vill kan du byta ut salt och peppar mot 1½ - 2 tsk citronpeppar). Bred ut rödbetorna glest på plåten. Grädda i övre delen av ugnen i ca 30 - 40 minuter, eller tills de är mjuka och fått lite färg. Vänd dem någon gång under tiden. 

Rosa sås
Rör ihop 2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche eller avrunnen fil (se här), ca ½ dl sweet chilisås, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 krm salt i en skål. Låt såsen stå kallt i minst 30 minuter innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.