fredag 4 augusti 2017

Kryddiga rödbetsbiffar med ranchdipp och ostgratinerade potatisklyftor


Nu har det blivit hög tid att börja laga mat på våra hemodlade rödbetor. Det finns många olika sätt att använda de goda betorna på. De kan t.ex. serveras kokta, bakade, rostade, antingen som ensamrätt eller som ett gott tillbehör. Rödbetorna kan också ingå i olika sallader, soppor, grytor, gratänger eller som här i biffar. De här kryddiga rödbetsbiffarna får en iögonfallande rosaröd färg, vilket gör att de ser ganska dekorativa ut på tallriken. Vi serverade de färgsprakande biffarna med lite grönsaker, ranchdipp och ostgratinerade potatisklyftor. Det var supergott! 😋

Kryddiga rödbetsbiffar
ca 12 stycken
500 g färska rödbetor
1 liten gul lök
ca 1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 - 2 tsk chilipulver, efter smak
1 tsk malen spiskummin
½ tsk rökt paprikapulver
½ tsk torkad oregano
2 ägg
2 dl ströbröd
lite mat olja till stekning

Gör så här: 
Skala och finriv rödbetorna. Pressa ur vätskan (kan sparas och användas som rödbetsjuice). Lägg de rivna rödbetorna i en bunke. Skala och grovriv löken. Ha i den i bunken. Tillsätt alla övriga ingredienser utom oljan och blanda samman allt till en smet. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och ställ den i kylen i ca 15 minuter. Forma 12 lika stora biffar av smeten. Hetta upp lite matolja i en stekpanna. Stek några biffar i taget, på medelvärme, i ca 4- 5 minuter per sida, eller tills de fått fin färg och känns stumma om du trycker på dem. Biffarna går att frysa. 

Ranchdipp
Blanda 2 dl lätt crème fraiche, gräddfil eller turkisk yoghurt med 2-3 tsk av ranchkrydda (se nedan). Smaka av. Ställ kallt i minst 30 minuter.

Ranchkrydda: Blanda 1 msk torkad dill, 1½ msk lökpulver, 1½ msk vitlökspulver, 1 msk paprikapulver (kan uteslutas), 1 msk torkad basilika, 1 tsk grovmalen svartpeppar & ½ tsk salt. Häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt. 

Ostgratinerade potatisklyftor 
(efter ett recept från domesticsuperhero.com)
1, 2 kg potatis av en fast sort
1 msk rapsolja
1 tsk worcestershiresås (innehåller ansjovis men det finns en vegetarisk variant, går annars att byta ut mot HP-sås)
1 msk chilipulver
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk paprikapulver
1 - 2 krm vitlökspulver
1 ½ msk maizena majsstärkelse 
ca 1 ½ dl riven lagrad ost, t.ex. prästost eller cheddar
salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Skala potatisen och skär den i klyftor. Blanda oljan och worcestershiresåsen i en bunke. Ha i potatisklyftorna och vänd runt dem. Blanda ihop kryddorna med majsstärkelsen i en skål. Ha i detta i bunken och vänd runt potatisklyftorna så att de blir täckta av kryddmixen. Häll ut allt i ett lager på plåten. Grädda högt upp i ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen nästan är helt mjuk. Ta ut plåten och fördela den rivna osten på potatisen. Grädda i ytterligare ca 5 minuter. Ha på salt efter smak. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.