onsdag 23 augusti 2017

Pizzabullar med röd pesto


En sats smaskiga pizzabullar passar alldeles utmärkt att ha i frysen. Tillsammans med en matig sallad eller en smarrig soppa blir de smakrika bullarna en helt perfekt måltid. 

Pizzabullar med röd pesto
ca 20 stycken
Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk rapsolja eller liknande matolja
1 tsk salt
1 msk socker
ca 14 - 15 dl vetemjöl + extra till utbakningen
Fyllning:
ca 2 ½ dl pizzasås, köpt eller hemmagjord (se längst ner på denna sida)
3 msk röd pesto (jag använder ICA:s tomatpesto)
ca 5 - 6 dl riven ost

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 C. Häll mjölken i bunke. Vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt oljan, saltet och sockret. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med lock, plastfolie eller en bakduk och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Klä två bakplåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i två lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en stor rektangel, ca ½ cm tjock. Rör ihop pizzasåsen med peston. Bred ut hälften av detta jämnt över hela ytan.  


Strö på hälften av osten. Rulla ihop degen, från ena kortsidan, till en rulle. 


Skär rullen i tio lika tjocka skivor. Lägg dem glest på plåten. Upprepa detta med den andra degbiten. 


Täck bullarna med en bakduk och låt dem jäsa i 15 - 20 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter. Låt dem svalna på ett brödgaller under duk. Ät dem ljumna eller kalla. Pizzabullarna passar bra att frysa. 

Pizzasås
Rör ihop 400 - 500g passerade tomater, 1 krm salt, 1 - 2 krm grovmalen svartpeppar, 1 krm vitlökspulver & 1 tsk torkad oregano. Låt gärna såsen stå en stund så att smakerna hinner utvecklas. 
Tips! Blir det lite sås över så kan du använda den i t.ex. en sås eller soppa. Den går att frysa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar