tisdag 1 augusti 2017

Potatisgratäng med zucchini, pesto och salladsost (typ feta)


Vår färskpotatis fortsätter att leverera och jag fortsätter att producera potatisrätter. Denna gång bjuder jag på ett recept på en smakrik potatisgratäng. När maken tog upp potatis ur landet häromdagen hittade han ett riktigt praktexemplar, som han naturligtvis var tvungen att föreviga på bild. 



När den, i mina ögon, helt onödiga fotosessionen väl var avklarad, så fick den grandiosa potatisen göra sällskap med sina betydligt spädare kompisar i denna krämiga gratäng. Förutom potatisen så hade jag också i en liten zucchini, några matskedar pesto och en bit salladsost (typ feta). Vi käkade gratängen med färska grönsaker samt de goda linsbiffarna som ni fick recept på igår (se här). Det var mycket gott!

Potatisgratäng med zucchini, pesto och salladsost
ca 4 portioner
ca 700 g skalad potatis av en fast sort
vatten och lite salt till kokning
1 liten zucchini, à ca 300 g 
2 ½ dl grädde
ca ½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 msk röd pesto (jag använde ICA:s tomatpesto)
125 - 150 g salladsost eller fetaost
ca 1 dl riven lagrad ost
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Tärna potatisen och lägg den i en gryta. Häll på vatten så det precis täcker och ha i ca 2 - 3 krm salt. Låt potatisen koka i ca 8 - 10 minuter, eller tills den nästan är helt mjuk men fortfarande har lite motstånd kvar i mitten. Häll potatisen i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. Lägg den sedan i formen. Skölj zucchinin. Skiva den och skär sedan skivorna i strimlor. Blanda dem med potatisen. Vispa ihop grädden med saltet, svartpepparn och peston i en bunke. Smula ner salladsosten (eller fetaosten). Häll blandningen i formen och vänd runt lite försiktigt så att allt blandas. Strö på den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter, eller tills allt har blivit varmt och osten fått lite färg. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den gärna stå i några minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.