tisdag 22 augusti 2017

Rödbetspanna från Kiev


Tänk vad mycket god och spännande mat det går att laga av rödbetor. Den senaste tiden har jag sökt runt efter rödbetsrecept på nätet så att jag ska kunna ta hand om våra rödbetor på bästa sätt. När jag var inne på ica.se stötte jag på receptet till denna rödbetspanna från Kiev, smaksatt med smörgåsgurka (saltgurka i originalet), kapris och dill. Rödbetspannan var verkligen supergod och mycket mera smakrik än vad jag trodde den skulle vara. Det är väldigt roligt att testa mat från olika delar av världen, särskilt om den smakar så gott som denna gryta gjorde. 

Rödbetspanna från Kiev
ca 4 portioner
½ - 1 msk smör
2 gula lökar
2 normalstora morötter
500 g färska rödbetor
2 - 2 ½ dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
ca ½ dl hackad smörgåsgurka (i originalet används 1 saltgurka, men jag bytte till smörgåsgurka istället)
ca 1 msk hackad inlagd kapris
2 msk hackad dill, färsk/ fryst
en liten nypa malen vitpeppar
salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Skala morötterna och rödbetorna och skär dem i små tärningar. Hetta upp smöret i en stor stekpanna med tillhörande lock. Ha i löken och morötterna och låt det steka på ganska hög värme i ca 5 min. Tillsätt rödbetorna och låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen. Lägg på locket och låt grytan puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills morötterna och rödbetorna är mjuka. Rör ner crème fraiche, smörgåsgurka och kapris. Låt det bli varmt. Tillsätt dillen och smaka sedan av grytan med salt och vitpeppar. Servera med ris, matvete eller liknande gryn. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.