onsdag 16 augusti 2017

Saigon style eggplant


Aubergine på saigonvis är en väldigt snabblagad och enkel maträtt med få ingredienser. I det originalreceptet, som finns på bloggen vegetarian times (se här), skulle man strö på hackade jordnötter vid servering, men eftersom jag inte äter jordnötter så uteslöt jag det. Vi serverade auberginen med jasminris, rivna morötter och en skvätt sweet chilisås. Jag tyckte det att det var en helt okej maträtt, men smakmässigt var den lite i tamaste laget så den extra kicken som sweet chilisåsen gav var välbehövlig. Om jag lagar detta någon mer gång tänker jag tillsätta 1 tsk sambal oelek eller srirachasås i såsen. 

Saigon style eggplant
ca 4 portioner
ca 2 msk rapsolja eller liknande matolja
3 normalstora auberginer (ca 750 - 800 g sammanlagd vikt)
3 msk saft från pressad lime
3 msk thaisoja
2 ½ msk farinsocker
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
salt efter smak
ev. lite hackad färsk mynta

Gör så här: 
Skölj auberginerna och skär av skaften. Skär auberginerna i strimlor. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i auberginen och låt den steka tills den fått färg och mjuknat. Vispa ihop limesaft, soja och farinsocker i en skål. Pressa ner vitlöken. Häll såsen i stekpannan. Låt det puttra i ca 5 minuter. Smaka av med salt och ha ev. på lite hackad färsk mynta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.