måndag 18 september 2017

Purjolöksgratäng


Häromveckan hade de purjolök till ett bra pris i matbutiken där vi bor, så vi passade på att köpa några kilo. Det mesta av purjolöken strimlad vi och frös in i plastpåsar, men några purjolökar skar jag i större bitar och använde i den här krämiga och goda gratängen. Jag har länge sneglat på det här receptet i min receptpärm, men det har inte blivit av att jag lagat den förrän nu. Vi käkade den smarriga gratängen med kokt potatis och stekta bönbullar. Enkelt, billigt och mycket gott 👍.

Purjolöksgratäng
ca 1 kg färsk purjolök
vatten och salt till kokning
5 dl standardmjölk (3 % fett)
3 msk vetemjöl
½ tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
ca 2 ½ dl riven lagrad ost
ca ½ dl ströbröd
lite matfett till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form, ca 20 x 25, med lite matfett. Dela purjolökarna mitt itu på längden. Skölj dem ordentligt. Låt dem rinna av. Ansa dem och skär dem i ganska stora bitar, ca 5 cm långa. Lägg bitarna i en gryta och häll på vatten så det täcker. Ha på 3/4 tsk salt. Sätt grytan på värmen och låt purjolöken koka i ca 8 minuter. Häll av den och låt den rinna av ordentligt. Lägg den i formen och ställ undan den så länge. 

Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och vitpepparn i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under kastrullen så att det bara småkokar. Låt det puttra i ca 10 - 15 minuter, tills mjölsmaken kokat bort. Rör om i botten då och då för det kan lätt bränna fast. Ta av kastrullen från värmen och ha i osten. Låt den smälta. Smaka av såsen. Häll den på purjolöken i formen. Strö på ströbrödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills ytan fått fin färg. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.