fredag 15 september 2017

Tortillagratäng med sensommargrönsaker


Det har varit ganska kallt den senaste veckan så vi kommer nog inte att kunna skörda squash/zucchini särskilt länge till innan plantorna tackar för sig. Det gör inte så mycket, för vi börjar känna att vi har ätit oss mätta på nämnda grönsak för den här säsongen. Under sensommaren kan det faktiskt bli det lite väl intensivt zucchiniätande. För att det inte ska bli allt för enformigt försöker jag att variera maträtterna och smaksättningen så mycket som möjligt. Denna gång hamnade zucchinin i denna Tex-Mex- inspirerade tortillagratäng. Idén till den smarriga gratängen kommer ifrån en matblogg som heter 'The pretend baker' (se här). Vi käkade gratängen med en klick avrunnen fil (istället för crème fraiche), het tacosås, sallad, majskorn och mexikanskt böndipp (se här). Det var supergott! 😋

Tortillagratäng med sensommargrönsaker
ca 5 - 6 portioner
1 msk rapsolja eller liknande matolja
1 gul lök
1 squash/zucchini à ca 350 - 400 g
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 - 3 tsk chilipulver
2 tsk malen spiskummin
1 krm malen kanel
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
500 g krossade tomater
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 - 2 msk hackad inlagd jalapeno
400 - 500 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade bönor
ca 1 msk saft från pressad lime
1 paket tortillabröd (vetetortillas) à ca 320 - 350 g
ca 3 dl riven ost
lite matfett till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och smöra en ugnsfast form, à ca 20 x 25 cm, med lite matfett. Skala och finhacka löken. Skölj och ansa squashen och skär den i tärningar. Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (med tillhörande lock). Ha i löken, squashen och paprikan. Låt det steka på hög värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Skala och finhacka vitlöken. Ha i den i stekpannan. Ha också i kryddorna och saltet. Låt det steka på medelvärme i ca 3 - 4 minuter. Tillsätt tomaterna, vattnet, buljongtärningen, jalapeno och bönorna. Låt det koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt det småkoka i ca 10 - 15 minuter. Ha i limesaft och smaka av. Skär tortillabröden i små strimlor eller bitar och lägg dem i formen. Häll på röran och blanda allt riktigt ordentligt. Toppa med den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar