tisdag 26 september 2017

Ugnsbakad blomkål med örter och rostad paprikasås


Hel ugnsbakad blomkål är en populär vegetarisk maträtt som ofta förekommer på matbloggar runt om i världen. Jag har skrivit upp flera förslag på spännande smaksättningar som jag är sugen på att testa. Just denna smarriga variant, smaksatt med örtsmör, hittade jag på ica.se. Vi serverade den härligt färgglada blomkålen med en minst lika färgglad sås gjord på rostade paprikor. Det blev en alldeles underbart god smakkombination. Förutom såsen hade vi även ugnsstekt potatis, ugnsstekt palsternacka samt lite färska grönsaker till maten. Recept på paprikasåsen hittar du längre ner i det här inlägget (vart jag har fått tag på det ursprungliga såsreceptet har jag dessvärre inte antecknat) och recept på ugnsstekt palsternacka hittar du om du klickar här.

Ugnsbakad blomkål med örter
ca 4 - 5 portioner
1 stort blomkålshuvud à ca 1 Kg
ca 8 - 10 dl vatten och 0, 5 tsk salt till kokning
ca 25 - 30 g smör 
0, 5 tsk salt
1 tsk paprikapulver
0, 5 tsk malen, torkad gurkmeja
1 tsk torkad timjan
0, 5 tsk torkad rosmarin
1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 C och klä en ugnsfast form med ett bakplåtspapper. Ta bort blasten från blomkålshuvudet och skölj sedan av det. Lägg det sedan med rotstocken nedåt i en stor gryta. Häll på vatten så att det når upp till ungefär knappt halva blomkålshuvudet. Tillsätt ½ tsk salt. Låt det koka i ca 6 -7 minuter. Lyft försiktigt upp blomkålshuvudet ur grytan och lägg över det i ett durkslag. Låt det sedan stå och rinna av. (Kokvattnet går att spara och använda till soppa). Lägg den väl avrunna blomkålen i formen (rotstocken ska vara nedåt). Smält smöret och blanda det med saltet, paprikapulvret, gurkmejan, örterna och svartpepparn. Gnid in blomkålen med blandningen (se bild nedan). Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 30 minuter, eller tills blomkålen är så mjuk som du vill att den ska vara. 



Rostad paprikasås
ca 4 - 5 portioner
2 stora röda paprikor
1 liten gul lök
2 msk vitt vin
2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
0, 5 tsk paprikapulver
ca 1, 25 dl grädde
1 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 250 C och lägg ett bakplåtspapper i en plåtform. Skölj paprikorna. Halvera dem och ta bort skaftet och kärnorna. Lägg paprikahalvorna med den kupiga sidan upp i formen. Sätt in formen högt upp i ugnen och grädda i ca 30 minuter, eller tills skalet fått svarta fläckar och paprikan mjuknat. Ta ut formen och täck den med aluminiumfolie. Låt den stå i ca 10- 15 minuter. Dra av skalet från paprikorna och skär dem sedan i bitar. Lägg dem i en skål och häll på eventuell vätska som finns i formen. Ställ sedan undan paprikan så länge. 

Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i paprikan och låt den steka med i någon minut. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan vattnet, fonden och paprikapulvret. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under kastrullen och låt det koka på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Mixa blandningen i en mixer, matberedare eller liknande. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt grädden och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera såsen varm. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.