torsdag 12 oktober 2017

Galet god morotslax (falsk lax gjord på morötter)


Den här galet goda morotslaxen måste ni bara testa att göra. Både smak och konsistens är ruskigt likt originalet (maken tyckte till och med att det kändes lite fel att äta morotslaxen eftersom det kändes som att äta riktig lax). Jag är vanligtvis inget större fan av liquid smoke, men i detta fall passade den hickorysmakande vätskan alldeles utmärkt eftersom den gav morötterna en helt perfekt, autentisk rökt smak. Det är kul att en så enkel och billig råvara som morötter kan förvandlas till något som påminner såpass mycket om något så lyxigt som kallrökt lax 😃. 

Originalreceptet kommer från en trevlig, finskspråkig, matblogg som heter Maikin mokomin (maikinmokomin,blogspot.se). Recepten på bloggen finns även på engelska, vilket är tur eftersom jag inte förstår finska. 

OBS! Det är viktigt att välja stora och jämntjocka morötter till detta recept så att saltmängden blir rätt (morötterna bakas på en saltbädd i ugnen). Om du väljer tunnare morötter, och/eller är orolig över att morötterna ska bli för salta, kan du prova att minska på saltmängden till 300 - 400 g. 

 Morotslax
ca 500 g grovt salt
500 g jämntjocka stora morötter 
1 msk rapsolja
1 tsk liquid smoke
1 tsk vitvinsvinäger
ev. finhackad dill, efter tycke och smak

Gör så här: 

Värm upp ugnen till 200 C. Lägg en bit bakplåtspapper i en plåtform som precis rymmer morötterna (den form jag använde var 18 x 20 cm). Häll i saltet i formen. Tvätta morötterna ordentligt men låt skalet vara kvar. Lägg morötterna på saltet i formen. Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och låt morötterna grädda tills de är mjuka, vilket kan ta allt från 30 - 90 minuter, beroende på hur tjocka morötterna är (känn med sticka!) (jag brukar välja riktigt tjocka morötter som tar ungefär mellan 60 -  90 min för att bli mjuka). 

Ta ut formen ur ugnen. Lossa morötterna från saltbädden och lägg dem på ett fat. Släng saltet i soporna. Ta bort allt eventuellt överflödigt salt från morötterna och låt dem sedan kallna. 

Rör ihop rapsoljan med liquid smoke och vinäger i en vid skål eller i en platslåda, stor nog att rymma morötterna. Skala morötterna med en vass skalkniv (släng skalet). Skär sedan morötterna i tunna skivor på längden (jag använde en osthyvel). Lägg morotsskivorna i skålen, eller plastlådan, och blanda ordentligt. Tillsätt ev. dill. Täck skålen eller lådan och ställ den kallt i minst 2 - 3 timmar, helst över natten, innan servering. 


2 kommentarer:

  1. Vansinnigt för salt (Varför så mycket salt?). Ser ut som lax, men smakar inte alls lax, tycker jag. Andra morots-laxrecept kan nöja sig med att ha bara lite salt (tex röksalt) i lagen. De använder också dill.
    Lite fiskbuljong i lagen gör att det i alla fall smakar fisk (och därmed mer som lax) - men det är kanske inte "tillåtet" i ett veganskt recept. De nöjer sig också med bara 30-40 min ugnstid.

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad tråkigt att du känner dig missnöjd med receptet. Saltmängden (grovt salt) är den samma som när man gör t.ex. saltbakad lax. Till 500g lax, eller i detta fall morötter, används samma mängd grovt salt. Morötterna ska saltbakas, hela och oskalade, och sedan avlägsnas från saltet och skalas efteråt. De får sin sälta från saltbädden. Det kanske inte har någon betydelse men jag använder stora morötter när jag gör detta recept, vilket kanske gör så att det inte går in lika mycket salt i dem. Jag har ett annat recept på morotslax där morötterna kokas i lagen, som kanske passar dig bättre. Jag är själv ingen vegan, men i ett veganskt recept används inte fiskbuljong. Det finns ju dock inget som hindrar dig från att använda det om du vill. Morötterna ska gräddas tills de är mjuka, så tiden i ugnen varierar därmed beroende på hur stora morötter man har valt. Hoppas du hittar ett annat recept som passar dig bättre. Mvh Tove

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.