tisdag 17 oktober 2017

Krämig auberginegryta


Den här krämiga auberginegrytan var ett mycket trevligt tillskott till receptbanken. Vi käkade den goda grytan med pasta men det funkar säkert bra att servera den med ris eller matvete. Ett extra plus är att grytan passar alldeles utmärkt att ha i matlådan 👍. 

Krämig auberginegryta
ca 4 portioner
2 normalstora auberginer, ca 600 g sammanlagd vikt
ca ½ msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g passerade tomater
1 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
2 krm torkad oregano
2 dl crème fraiche (jag använde lätt med 15 % fett)
salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Skölj auberginerna och ta bort skaften. Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåten. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de är nästan helt mjuka och fått lite färg. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna under tiden som du gör såsen. 
Skala och finhacka löken och vitlöken. hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt den steka med i ca 1 minut. Ha i tomaterna, vattnet, buljongtärningen, pepparn och örterna. Låt det koka upp under lock. Sänk värmen och låt såsen puttra i ca 15 minuter. Skär auberginen i strimlor. Lägg i dem i såsen. Låt koka i ca 5 minuter. Rör ner crème fraichen. Låt den bli varm. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.