måndag 23 oktober 2017

Pastagratäng med morötter och pesto


Den här krämiga och goda pastagratängen med morötter är en suverän maträtt att bjuda både stora och små middagsgäster på, eftersom de flesta inte ens märker att gratängen är vegetarisk. Vi serverade den smarriga gratängen med lite oliver och rejält med färska grönsaker. Enkelt och gott! 

Pastagratäng med morötter och pesto
ca 4 portioner
250 g pasta, torr vikt
vatten och salt till kokning
lite matfett till att smöra formen med
Fyllning: 
1 msk rapsolja eller liknande matolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 300 - 350 g morötter, ca 3 - 4 stycken
1 msk tomatpuré
1 tsk örtsalt (jag använder Trocomare)
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
1 krm torkad oregano
1 krm torkad basilika
500 g krossade tomater
3 msk tomatpesto (jag använder ICA:s)
Vit sås: 
6 dl standardmjölk (3 % fett)
3 msk vetemjöl
½ tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
1 ½ - 2 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm, med lite matfett (bilden visar dubbel sats gratäng i en större form). Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av den och lägg den i formen. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och grovriv morötterna. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och morötterna och låt det steka på medelvärme i ca 10 minuter. Tillsätt vitlök, tomatpuré, örtsalt, svartpeppar och torkade örter. Låt det steka i 2 - 3 minuter. Häll i de krossade tomaterna och ha i peston samt lagerbladet. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt det puttra i ca 20 - 30 minuter eller tills morötterna är mjuka. Koka den vita såsen under tiden. 

Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning och sedan puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Ta av grytan från värmen och ha i osten låt den smälta. Smaka av såsen och ställ sedan undan den så länge. 

Smaka av morotsröran och fiska upp lagerbladet. Blanda röran med pastan i formen. Häll på den vita såsen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.