torsdag 19 oktober 2017

Sötpotatissoppa med citrongräs och chili


Den här härligt färgstarka soppan med bl.a. sötpotatis, citrongräs, kokosmjölk och chili var supergod. Jag använder sällan sötpotatis. Till viss del beror det på att sötpotatis inte är ett särskilt klimatsmart val av livsmedel, men till största delen beror det på att jag har lite svårt för den sötaktiga smaken. I denna, något chiliheta, soppa passade dock sötpotatisen jättebra. Smakerna var välbalanserade och soppan var lagom tjock och krämig. Det ursprungliga receptet på soppan kommer från ica.se. Receptet nedan är min version av det receptet. 

Sötpotatissoppa med citrongräs och chili
ca 4 - 5 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyftor
ca 800 g sötpotatis
1 - 2 färska chilifrukter, sort efter smak (jag tog en väldigt het sort) 
2 - 3 tsk finriven färsk ingefära
1 citrongrässtjälk
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 ml kokosmjölk (= 1 normalstor burk)
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och tärna sötpotatisen. Kärna ur och finhacka chilin. Krossa citrongrässtjälken och hacka den sedan så fint som det bara går.  Blanda allt i en stor gryta. Tillsätt ingefäran. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Lägg på ett lock och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt soppan puttra i ca 20 - 30 minuter, eller tills sötpotatisen är riktigt mjuk. Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölken och låt soppan småkoka i ytterligare 3 - 4 minuter. Smaka av med salt. Garnera ev. med lite extra chili. 


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hej Jonna,
      Ingefäran kan du ha i när du har i chilin.

      Ha en fortsatt trevlig dag! Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.