fredag 10 november 2017

Brytbröd med spenat- och kronärtskocksdipp


I våras gjorde jag ett brytbröd med spenatdipp i mitten. Det blev helt vansinnigt gott. Sedan dess har jag samlat på mig recept på liknande smarriga dipp föra att kunna använda på samma sätt. Denna gång blev provade vi en mumsig variant med spenat och kronärtskocka, som vi serverade som tillbehör till en god soppa på yngsta dotterns födelsedagskalas. Gästerna åt med god aptit. Ni kan räkna med att det kommer att dyka upp ännu fler varianter av både dipp och brytbröd i framtiden. 

Brytbröd med spenat- och kronärtskocksdipp
Deg:  
25 g jäst
2 ½ dl mjölk
25 g smör eller margarin
½ msk socker
½ tsk salt
ca 7 - 8 dl vetemjöl
lite mjölk, till pensling
vallmofrön till garnering
ca 1 msk rapsolja till att smörja formen med
Dipp:
200 g fryst bladspenat, ta upp den ur frysen dagen innan den ska användas och låt den tina i kylen, eller tina den lite försiktigt i mikron precis innan den ska användas
1 burk kronärtskockshjärtan à ca 400 g (avrunnen vikt ca 250 g)
1 dl crème fraiche 
300 g naturell cream cheese
2 dl riven lagrad ost, t.ex. prästost, västerbotten eller parmesan
ev. 1 - 2 msk majonäs (jag uteslöt detta)
½ tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm salt

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm detta till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på den ljumma mjölkblandningen. Vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i sockret och saltet. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig och klibbfri deg (allt mjöl kanske inte går åt). Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Tryck fast ett bakplåtspapper i botten på en stor springform, ca 28 cm i diameter. Smörj insidan av kanterna med rapsolja eller liknande olja. Smörj också utsidan av en skål, à ca 14 - 15 cm i diameter, med lite olja. Ställ den upp och ner i mitten av formen. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Väg upp 12 bitar à ca 50 g styck. Rulla dem till runda frallor. Ställ dem glest runt skålen i formen. Baka ut eventuell överbliven deg på samma sätt, men ställ de frallorna på en bakpappersklädd plåt istället. Täck bröden med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C och gör dippet. 


Blanda cream cheesen, fraichen, osten och kryddorna i en bunke. Häll av kronärtskockorna och grovhacka dem. Krama ur vätskan ur spenaten med hjälp av händerna. Grovhacka den avrunna spenaten.  Rör ner den samt kronärtskockan i bunken. Blanda allt väl. Ställ undan dippet så länge. 

När frallorna har jäst klart tar du försiktigt bort skålen från mitten av formen. Det kan vara lite svårt för skålen är ju inoljad så den är väldigt hal. Jag tog hjälp av en gaffel som jag pillade under ena kanten på skålen och fick på så sätt grepp om den och kunde lyfta ur den. Lägg försiktigt dippet i mitten av formen. Pensla frallorna med lite mjölk och strö på vallmofrön. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter (småfrallorna av den överblivna degen gräddas i ca 10 - 15 minuter). Täck formen med en plåt om brödet får för mycket färg innan det hunnit bli klart. Eftersom det kan vara svårt att veta när brödet är färdiggräddat är det bäst att mäta temperaturen. brödet är färdigt när det är 96 - 98 grader inuti. 

Ta ut formen ur ugnen och låt den stå i ca 10 minuter innan du öppnar den. Det är viktigt att låta brödet stå kvar på formens botten, för annars går det sönder. Klipp gärna bort det överflödiga bakplåtspapperet runt om. Ställ fram brödet på ett fat på bordet och låt gästerna bryta varsin fralla och sedan bre på rejält med dipp. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.