onsdag 1 november 2017

Kristinas surdegslimpor


Då var det dags att använda lite surdeg igen. Denna gång hamnade den i dessa mjuka och goda limpor. Limporna har ingen framträdande syrlig smak utan är mer åt det sursöta hållet. Ett riktigt mumsigt bröd som jag kommer att baka fler gånger. Receptet nedan är något omgjort efter ett recept som jag hittade på matklubben.net. 

Kristinas surdegslimpor
blir 2 limpor
25 g jäst
5 dl vatten
2 dl aktiv surdeg (jag använde surdeg gjord på grovt rågmjöl se recept här)
1 dl sirap
1 dl rapsolja eller liknande neutral matolja
2 tsk salt
1 dl linfrö
2 dl vetekli
5 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll det i bunken. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Blanda ner surdeg, sirap, olja, salt, linfrö och vetekli. Tillsätt rågsikten och arbeta in vetemjöl tills du fått en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Lägg på ett lock eller täck med plastfolie och låt bunken stå i rumstemperatur i ca 90 minuter. 

Smöra 2 limpformar, à 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en brödduk och låt dem jäsa i ca 50 - 60 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 - 50 minuter, eller tills bröden är 98 C inuti. Ta ut bröden ur ugnen. Lossa dem ur formarna och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.