tisdag 14 november 2017

Kryddig bulgur med grönsaker, kikärter och harissa


Vi brukar inte åka bort särskilt ofta, eftersom jag har svårt att göra det med min doftöverkänslighet, men för några dagar sedan gjorde vi en kort liten utflykt söderut i landet. För att bespara oss mödan med att försöka hitta en restaurang med vettig vegetarisk mat på vägen, tog vi med oss matlådor fyllda med en mycket mumsig bulgursallad (smaksatt med marockansk krydda och den starka nordafrikanska chilipastan harissa). Vi käkade den matiga salladen med oliver, salladsost, hummus och en kall sås med mynta. Helt otroligt gott! 😋

Kryddig bulgur med grönsaker, kikärter och harissa
ca 3 dl bulgur
6 dl vatten
1 msk Vegeta allkrydda (kan bytas mot 1 tsk salt)
1 msk tomatpuré
1 - 2 tsk harissa (chilipasta)
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
250 g morötter
ca 250 g fryst broccoli, tinad och väl avrunnen
400 g kokta kikärtor (se häralternativt 2 tetror eller 2 normalstora burk konserverade kikärtor
2 tsk marockansk krydda (se här)
ca ½ tsk salt
ev. 2 - 3 msk hackad persilja till garnering
Till servering
Hummus (se här)
Myntasås (se recept nedan)
Oliver
Salladsost eller fetaost

Gör så här: 
Koka upp vattnet med allkryddan i en gryta. Ha i bulgur, tomatpuré och harissa. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 10 -12 minuter, eller tills bulguren är mjuk. Låt den svalna. 

Skala och strimla rödlöken. Skala och finhacka vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Ha i rödlöken, vitlöken och morötterna. Stek dem på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i den väl avrunna tinade broccolin. Låt allt steka i ca 5 - 6  minuter, tills grönsakerna fått lite färg. 

Ha i kikärtorna och den marockanska kryddan i stekpannan (häll av konserverade kikärtor och skölj gärna av dem under rinnande kallt vatten innan de används). Låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med saltet. 

Fluffa upp bulgurn med en gaffel. Blanda sedan bulgurn med fräset. Garnera ev. med hackad persilja. Servera salladen ljummen eller kall med oliver, hummus, myntasås och smulad salladsost eller fetaost. 

Myntasås
2 dl turkisk yoghurt alternativt avrunnen fil eller yoghurt (se här)
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm vitvinsvinäger
1 tsk torkad mynta
1 krm salt
½ krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en skål. Ställ den kallt i minst 30 minuter innan servering (den blir ännu godare om den får stå över natten). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.