tisdag 28 november 2017

Mac and cheese (pastagratäng) med purjolök


Jag tycker att det är jättegott med pastagratänger i olika former och den här varianten med purjolök var inget undantag. Den mumsiga toppingen gav lite extra smak och krispighet åt det hela. Receptet på denna så kallade "mac and cheese" kommer från ica.se (se här), men jag har, som vanligt, gjort några små ändringar i det ursprungliga receptet för att anpassa gratängen efter vår smak. 

Vi käkade gratängen med linsbollarna som ni fick recept på i går (se här). Det blev en supergod kombination. Jag kan tänka mig att gratängen även kan passa bra tillsammans med bönbullar eller någon form av bön- eller kikärtsbiffar (se recept under etiketten bönbullar eller biffar och liknande). 

Mac and cheese med purjolök
ca 4 - 5 portioner
300 g makaroner, gärna ideal (ej snabbmakaroner)
vatten och salt till kokning
1 msk smör
300 g strimlad purjolök
1 dl vitt vin
½ tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
lite matfett till formen
Sås: 
10 dl standardmjölk (3 % fett)
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
3 - 4 dl riven lagrad ost
Topping: 
1 dl panko
1 msk smält smör
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl finhackad persilja, färsk eller fryst

Gör så här: 
Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på paketet. Häll av pastan i ett durkslag och lägg den sedan i formen. Sätt ugnen på 225 C. Gör sedan såsen. 

Vispa ihop mjölken, mjölet och saltet i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen och låt såsen puttra på svag värme i ca 15 minuter. 

Stek under tiden purjolöken på medelvärme i smöret i en stor stekpanna. Låt den steka tills den mjuknat. Tillsätt örtsaltet och svartpepparn. Häll på vinet och låt det koka in i löken. Blanda purjolöken med pastan i formen. 

Ta av såsgrytan från värmen. Tillsätt svartpepparn. Rör ner osten och låt den smälta. Smaka av såsen. Blanda den med pastan och purjolöken i formen. Rör ihop alla ingredienser till toppingen och fördela den över hela ytan. Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 20 - 25 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.