måndag 4 december 2017

Bönbiffar, ugnsstekta potatisklyftor och julmustsås


Här kommer det utlovade receptet på helgens middag, bönbiffar med ugnsstekta potatisklyftor och julmustsås. Receptet på såsen kommer från arla.se (se här). Jag var lite fundersam över om en sås med julmust i skulle smaka bra eller inte, men den visade sig vara fantastiskt god och passade perfekt till bönbiffarna. Vi kompletterade det hela med en klick vinbärsgelé, lite rivna morötter, pizzasallad samt squashröra. En mycket mumsig helgmiddag 😋

Bönbiffar
ca 4 - 6 portioner
400 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade svarta bönor
1 liten gul lök, skalad och grovt riven
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk worchestershiresås (originalet innehåller ansjovis men det finns vegansk variant, går att ersätta med samma mängd Hp-sås)
1 tsk kinesisk soja (jag använder mrs Cheng´s)
2 ägg
2 msk potatismjöl
ca 2 dl ströbröd
2 msk grillkrydda (jag använder Santa Marias)
Matfett till stekning 

Gör så här: 
Obs! Häll av konserverade bönor, skölj dem under rinnande vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används.

Mixa alla ingredienserna till en smet. Ställ smeten i kylen i minst 30 minuter (jag låter den ofta stå över natten). Blöt händerna i kallt vatten. Ta lite smet i handen och forma den till en rund biff ca 6-7 cm i diameter. Upprepa detta tills smeten är slut. 

Hetta upp lite matfett i stekpannan. Stek biffarna på medelvärme i ca 3-4 minuter per sida. De är färdiga när de känns lite stumma när du trycker på dem. Håll dem varma tills de ska serveras. Biffarna går bra att frysa.

Julmustsås
2 dl julmust
1 msk grönsaksfond
1 - 2 tsk kinesisk soja (börja med den mindre mängden och ha i resten, om du tycker att det behövs, när såsen nästan kokat klart)
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
knappt ½ krm torkad rosmarin
½ krm malen torkad ingefära 
2 dl crème fraiche eller grädde
ev. lite salt efter smak

Gör så här: 
Blanda julmusten med fonden och sojan i en kastrull. Låt det sakta koka upp. Tillsätt svartpeppar, timjan, rosmarin och ingefära. Låt småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Rör ner crème fraiche eller grädde. Låt det småkoka i ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av. 

Ugnsstekta potatisklyftor
ca 4 portioner
1 ½ kg potatis av en fast sort
1 msk rapsolja
 salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper. Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem i en stor bunke och ha i oljan. Blanda allt ordentligt. Häll ut potatisen glest på plåten. Grädda i den övre delen av ugnen i ca 20 - 25 minuter, eller tills potatisen mjuknat och fått färg. Ha på salt efter smak. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.