lördag 23 december 2017

Dan före dopparedan


Så här dan före dopparedan är det många som har fullt upp med förberedelser inför morgondagen. Här är det dock riktigt lugnt, eftersom jag redan har förberett det mesta tidigare under veckan. Jag behöver faktiskt inte ens tänka på matlagning idag, för det blir rester till lunch och uppesittarkvällens traditionsenliga risgrynsgröt är redan färdigkokt och behöver bara värmas. Våra barn kommer hit i kväll för att käka tomtegröt och mysa. 

Morgondagen bjuder, som för de flesta andra, på massor av mumsig julmat, julklappsutdelning och den obligatoriska stunden framför TV:n, med Kalle och hans vänner. Resten av helgen har vi faktiskt inget inplanerat, utan vi tar dagarna som de kommer och njuter av ledigheten. 

Vår julhelg är en ganska avslappnad historia, totalt befriad från obekväma kläder och påtvingade släktträffar. Vår yngsta dotter brukar säga att julaftonen är den dag på året då det är helt okej att aldrig kliva ur pyjamasen. Visst händer det att vi drar på oss finstassen och träffar andra människor under julen, men då gör vi det för att vi vill och inte för att vi känner oss tvungna till det. 

Den mest ovanliga julaftonen vi har haft hade vi för ca tio år sedan. Då tillbringade vi nämligen julaftonskvällen i vår kyrka, där vi hade öppet för alla som ville komma, och bjöd på risgrynsgröt, skinksmörgås och hemlagat julgodis. Det var härligt att få sprida lite julglädje och att möta nya, intressanta människor. En fantastisk erfarenhet och något som jag kan tänka mig att göra någon mer gång i framtiden.   

Nu vet ni lite mer om hur vi brukar fira jul. Varje familj/ släkt har sitt invanda sätt att fira denna traditionsbundna högtid på och hur ni än väljer att fira morgondagen så önskar jag er alla en riktigt trevlig julafton 😊. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.