onsdag 20 december 2017

En lättbakad brödkrans till julbordet


Med hjälp av röda sidenband blir den här lättbakade brödkransen ett mycket dekorativt inslag på julbordet. Det här brödet är inte något skådebröd utan det är till för att ätas. De små mjuka frallorna är faktiskt riktigt smarriga. Placera gärna en julost i mitten av brödet så blir det hela ännu juligare. Ett enkelt sätt att få till den där hemtrevliga, rustika jullooken. 

Lättbakad brödkrans
blir 1 rund krans med 16 frallor
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
1 ½ msk ljus sirap
3/4 tsk salt
2 ½ dl vetemjöl
ca 4 - 4 ½ dl rågsikt  + lite extra till utbakningen
lite uppvispat ägg till pensling

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll i detta i degbunken och rör om, eller vispa, tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sirapen och saltet. Ha i vetemjölet och  arbeta in rågsikten tills du fått en mjuk och smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg sedan tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med plastfolie eller ett lock och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Dela varje sådan del i 8 jämnstora bitar. Det ska bli 16 bitar av hela degen (jag vägde mina och de vägde ca 45 g styck) Forma runda bollar och lägg dem ganska tätt i en cirkel på plåten. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Pensla brödet med det uppvispade ägget. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda brödet i ca 20 minuter, eller tills det är 98 C inuti. Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler under en brödduk. Dekorera eventuellt brödet med röda sidenband. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.