fredag 22 december 2017

Marknadsnougat


Marknadsnougat är ett perfekt julgodis att göra så här i sista minuten, eftersom det går snabbt och enkelt att röra ihop. Receptet ger en stor sats med mumsiga godisbitar, som räcker över hela julhelgen (plus lite till), men det är enkelt att halvera receptet om du vill ha en något mer blygsam mängd. Jag brukar oftast smaksätta smeten med lite vaniljsocker och araksessens, men det går naturligtvis att strunta i detta om du inte tycker att det verkar vara något för dig. 

Marknadsnougat
125 g smör (går att ersätta med kokosfett)
5 dl socker
1 ½ dl vatten
ca 6 ½ dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
ev. 1 msk vaniljsocker  
ev. 1 msk araksessens

Gör så här: 
Lägg ett bakplåtspapper på en stor bricka eller plåt. Blanda smöret, sockret och vattnet i en gryta. Låt det koka upp och sedan koka i ca 2 - 3 minuter, tills sockret lösts upp. Blanda under tiden ihop mjölet med florsockret, kakaon och eventuellt vaniljsocker i en stor bunke. Häll den kokande vätskan i bunken. Ha i araksessens, om du vill ha i det vill säga. 

Vispa smeten med elvisp några minuter tills den tjocknat och svalnat. Den är klar när den ser ut lite som rynkigt skinn och stelnar på ytan. Lägg smetklumpen på brickan eller plåten och kavla snabbt ut den till en ca 1 - 1½ cm tjock rektangel. Ställ brickan eller plåten kallt en stund. Skär sedan marknadsnougaten i små bitar. Förvara dem torrt och svalt i en burk med tätt lock. Marknadsnougaten håller i flera veckor. De går även att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.