torsdag 14 december 2017

Snabbakad vörtlimpa


Den här snabbakade vörtlimpan är ett av resultaten av gårdagens julbak. Jag och vår äldsta dotter hade en härlig bakdag tillsammans bland bunkar, deg och kavlar. Som jag nämnde i gårdagens inlägg, ska dottern och hennes vänner göra ett gemensamt julbord nu i helgen, och hon har valt att bidra med brödet. Eftersom vi hade flera sorters bröd att baka så valde vi att göra en snabbvariant av vörtlimpa. Själv är jag inte alls särskilt förtjust i vörtbröd, jag tycker att det smakar alldeles för kryddigt, men dottern tycker att det smakar bra till julmaten. Dock gillar hon inte russinen som brukar ingå i en vörtlimpa, så vi uteslöt därför dem i vår variant. Vi hade också i lite mindre vörtkryddmix, än vad som ingick i originalreceptet, eftersom vi inte ville att brödet skulle smaka allt för mycket som en mjuk pepparkaka. Jag hoppas att dottern och hennes vänner kommer att gilla både brödet och resten av julmaten, och att de kommer att få en riktigt trevlig stund tillsammans. 

Det ursprungliga receptet kommer från kokaihop.se och kallas där för 'Lillans vörtbröd' (se här). Receptet nedan är vår variant av det receptet. 

Snabbakad vörtlimpa
blir 2 limpor
8 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
1 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
5 msk vörtkryddmix (det ingick 8 msk i originalreceptet)
2 dl russin
5 dl julmust
4 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och smöra två limpformar, à 1 ½ liter, med lite matfett. 

Blanda alla torra ingredienser (inklusive russinen) i en stor bunke. Tillsätt musten, filen och sirapen och rör ihop allt till en slät smet. Fördela smeten i formarna. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 90 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Täck dem med en tom plåt om de riskerar att få för mycket färg innan de är färdiggräddade. Ta ut bröden ur ugnen och lossa dem lite försiktigt ur formarna. Låt dem kallan på ett galler under en brödduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.