onsdag 24 januari 2018

Karins rågbröd på mitt sätt


Det ursprungliga receptet till dessa goda grova råglimpor finns i boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red). Jag gillar verkligen den boken och har testat flera av recepten. I just detta recept har jag gjort ganska många ändringar. Jag har bland annat ökat vattenmängden och valt att skålla rågmjölet. Skållningen får sedan stå och svälla över natten innan jag slutligen rör ihop degen dagen därpå. Jag tycker att limporna blir saftigare och får lite mer karaktär av att göra så. Receptet ger fyra härliga limpor men det är enkelt att halvera receptet och bara baka två limpor om du föredrar det. 

Karins rågbröd på mitt sätt
blir 4 limpor
Skållning: 
1 kg grovt rågmjöl
1 msk salt
ca 12 dl kokande vatten
3 msk ättikssprit (12 %)
1 msk kinesisk soja
Deg: 
Skållningen ovan
100 g jäst
2 dl vatten, ca 37 C varmt
3 ½ dl mörk sirap
ca 1, 2 Kg vetemjöl
Övrigt: 
Lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Kväll dag 1: Blanda rågmjölet med saltet i en degbunke. Häll på vattnet, ättiksspriten och sojan. Blanda allt ordentligt. Se till att det inte finns kvar några mjölfickor. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten (ca 12 timmar).

Morgon dag 2: Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt det ljumna vattnet och vispa eller rör tills jästen lösts upp. Blanda detta med skållningen i degbunken. Tillsätt sirapen och blanda allt väl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg. (jag brukar arbeta in det sista mjölet på bänken). Degen blir inte helt klibbfri men är ändå relativt lättarbetad. Dela degen i 4 lika stora bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna (eller i en långpanna med smält smör eller bakplåtspapper mellan varje limpa). Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa på en varm plats i ca 120 minuter (jag brukar ställa dem i skåpen ovanför kylen). 

Värm upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 80 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna lite försiktigt. Låt dem kallna på galler under duk. Låt dem kallna helt innan du skär i dem. Limporna passar alldeles utmärkt att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.