torsdag 11 januari 2018

Latmajas bröd


Detta var ett toppenbröd som jag definitivt tänker baka fler gånger. Brödet blev lätt, luftigt och smakade supergott. Receptet hittade jag på matklubben.se (se här). Vem denna "latmaja" är har jag ingen aning om, men eftersom det var så brödet kallades i originalreceptet så får det väl heta det här också. 

Latmajas bröd
blir 2 runda bröd
50 g jäst
5 dl mjölk
250 g rumsvarm kesella eller kvarg (den magra varianten)
1 tsk salt
ca 13 - 14 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm upp mjölken till 37 C och häll i den i bunken. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt kesella och salt och fortsätt vispa eller röra tills även kesellan och saltet lösts upp. Arbeta in vetemjölet tills det blir en smidig och klibbfri deg. Knåda degen i några minuter. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i två lika stora delar. Forma dem till runda limpor och lägg dem glest på plåten. Skåra ovansidan av bröden med en vass kniv. Ställ plåten på spisen och sätt ugnen på 250 C (över och undervärme). Låt bröden jäsa i ca 30 minuter. 

Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 100 C och grädda bröden i ytterligare ca 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden och låt dem kallna på ett brödgaller. Bröden går alldeles utmärkt att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.