tisdag 16 januari 2018

Nordafrikansk rotfruktsgryta med aprikoser och inlagd citron


I denna fantastisk goda marockanska rotfruktsgryta, med bland annat morötter och kålrot, fick jag användning för de saltinlagda citronerna som jag skrev om i gårdagens inlägg. Förutom citronerna så innehåller den smakrika grytan även annan frukt i form av torkade aprikoser. Det ingår ganska ofta torkad frukt i maträtter från det nordafrikanska köket, vilket ger maten en speciell smak och karaktär. Trots detta så upplever i alla fall inte jag att den maten är särskilt söt, utan jag tycker att den oftast har en välbalanserad smak (precis som den här smaskiga grytan). Vi serverade grytan med couscous, hummus och en kall sås med mynta (se här och här). Det var mycket gott! 😋

Nordafrikansk rotfruktsgryta med aprikoser och inlagd citron
ca 4 - 5 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
350 g morötter
350 g kålrot
2 msk tomatpuré
1 msk marockansk krydda (se här)
1 tsk farinsocker
5 dl vatten 
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk harissa (chilipaste, kan ersättas med sambal oelek)
10 torkade aprikoser
ca 3 msk finhackad saltinlagd citron (se här)
100 g frysta haricots verts
salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och tärna morötterna och kålroten. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, med lite högre kanter. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. tillsätt morötterna och kålroten. Låt det steka i ca 5 minuter till. Tillsätt vitlöken, tomatpurén, kryddorna och farinsockret och låt allt steka i ytterligare någon minut, under omrörning. Tillsätt vattnet, buljongtärningen och harissan. Hacka aprikoserna och ha i dem, samt citronen i stekpannan. Ha också i haricots verts, brutna i mindre bitar. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i ca 40 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka (späd ev. med ytterligare upp till 1 dl vatten om det kokar torrt). Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.