måndag 8 januari 2018

Pastasås med hemmagjord vegfärs och ädelost


Häromdagen rörde jag ihop en mumsig pastasås innehållande bland annat hemmagjord vegfärs och ädelost. Den hemmagjorda vegfärsen smakar mycket mer än köpt vegetarisk färs, och den passar alldeles utmärkt att använda i t.ex. såser, grytor, lasagne eller som fyllning i varm smörgåstårta eller på pizza. Jag brukar göra en rejäl sats färs när det säljs champinjoner och aubergine till ett bra pris i matbutiken. Den färdiga färsen fryser jag sedan in i platta paket så att de tinar snabbt i stekpannan. 

Pastasås med hemmagjord vegfärs och ädelost
ca 4 - 5 portioner
400 g hemmagjord vegfärs (se recept längre ner)
3 dl strimlad purjolök, färsk eller fryst
2 ½ dl grädde (jag använde matextra med 4 % fett)
2 dl vatten eller mjölk (jag tog mjölk)
ca 75 g ädelost (jag använde Kvibille gräddädelost)
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Stek färsen och purjolöken utan tillsatt fett i stekpannan. Låt det steka i ca 8 - 10 minuter, tills purjolöken mjuknat. Tillsätt grädden och mjölken. Låt det koka ihop i ca 5 minuter. Smula ner osten. Värm tills osten smält. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.   


Hemmagjord vegfärs
Blir ca 1 kg färdig färs
4 gula lökar
ca 1 - 1,2 kg aubergine
1 kg färska champinjoner
3 grönsaksbuljongtärningar
4 msk balsamicovinäger
2 msk rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C vanlig eller 200 C varmluft. Ta fram matberedaren och montera i knivarna.

Skala och skär löken i bitar. Mixa löken grovt och ha över den i en stor bunke. Rensa svampen och skär den i bitar. Skölj auberginerna och ta bort skaften. Skär auberginerna i bitar. Mixa svampen och auberginen lite i taget i omgångar. Det är viktigt att inte ha i för mycket i mixern på en gång för då blir bitarna alldeles för ojämna i  storlek. Det får heller inte bli för finfördelat (det mixade kommer att krympa i ugnen). Bitar på ca ½ cm är ganska lagom. Häll svampen och auberginen i lökbunken och blanda allt. 

Rör ihop balsamicovinäger och olja i en skål. Smula i buljongtärningarna. Rör tills allt har blandats ordentligt. Häll blandningen i bunken med det mixade. Blanda allt riktigt ordentligt. Ta fram två plåtar som har kant runt om (jag brukar ta en långpanna och en vanlig plåt). Fördela blandningen på de båda plåtarna. Jämna till ytan. Sätt in plåtarna i ugnen. Grädda i ca 60 minuter. Rör om i färsen då och då. Håll koll så den inte bränns! Byt plats på plåtarna efter halva tiden om du har vanlig ugn. 

Ta ut plåtarna ur ugnen. Rör om i färsen och låt den ligga kvar och kallna helt. Hur mycket färs det blir av en sats beror på hur mycket vätska som försvunnit vid tillagningen. Förpacka färsen i påsar om ca 400g, vilket är den mängd som går åt i de flesta av mina recept. Ibland gör jag några påsar à 200g också, vilket räcker som fyllning till 2-3 bakplåtsstora pizzor. Frys in påsarna. Färsen håller ca 6 månader i frysen. Den behöver inte tinas innan tillagning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.