måndag 19 februari 2018

Allt i ett gratäng med linsröra


Häromdagen gjorde jag den här fantastisk goda skapelsen, bestående av fluffigt gratinerat potatismos med en underbart god linsröra i mitten. Jag gillar sådana här "allt i ett gratänger" och denna variant är nog en av de bästa som jag gjort hittills. Linsröran är inspirerad av den färsröra som jag brukar använda som fyllning i varm smörgåstårta.  Jag tycker nämligen att den röran är väldigt smarrig, men det är inte alltid som jag har tillgång till hemmagjord vegfärs så därför ville jag testa om det gick att ersätta färsen med kokta gröna linser istället, vilket visade sig funka jättebra! Ett nytt favoritrecept att skriva in i receptpärmen 👍😊. 

Tips! Du kan byta ut de torkade linserna i receptet nedan mot två tetror med färdigkokta linser. Hoppa då över den delen av receptet som handlar om att blötlägga och koka linserna.

Allt i ett gratäng med linsröra
ca 4 - 5 portioner
Potatismos:
ca 1200 g potatis av en mjölig sort (mospotatis)
vatten till kokning
1 - 2 msk smör
1 - 1 ½ dl mjölk
ca 1 tsk salt 
knappt 1 krm malen vitpeppar
1 stort ägg
Linsröra: 
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning och kokning
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
1 msk rapsolja
4 dl strimlad purjolök
1 finhackad vitlöksklyfta
1½ - 2 tsk grillkrydda
ca ½ tsk rökt paprikapulver (ha i mer, eller mindre, efter smak) 
1 krm grovmalen svartpeppar
2 dl crème fraiche
2 tsk dijonsenap
1 tsk soja
ca 2 - 3 msk finhackad dill (kan uteslutas)
Övrigt: 
Lite matfett till att smöra formen med
ca 1 ½ dl riven ost till gratinering

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en skål och häll på kallt vatten så det täcket plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. Häll av blötläggningsvattnet och lägg sedan linserna i en kastrull. Tillsätt 6 dl vatten, lagerbladet och buljongtärningen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen så att linserna bara småkokar och låt dem koka så i ca 40 minuter, eller tills de är mjuka men inte mosiga. Häll sedan av dem och låt dem rinna av ordentligt. (Du kan koka linserna i förväg och förvara dem i kylen, eller frysen, tills de ska användas)  

Skala potatisen och lägg den i en gryta. Täck potatisen med vatten och koka den tills den är mjuk. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen med en potatisstöt eller vispa med en elvisp. Tillsätt mjölken, lite i taget, och rör eller vispa tills det blivit ett slätt och fluffigt mos. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt moset svalna en liten stund. Knäck sedan ner ägget i moset och rör om ordentligt så att allt blir väl blandat. 

Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Klicka moset runt kanterna i formen. Ställ sedan undan formen så länge.  

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i purjolöken och vitlöken och låt det steka på ganska svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt grillkryddan, svartpepparn och det rökta paprikapulvret. Låt det steka med under omrörning i ca 1 minut. Ha i crème fraiche, dijonsenap och soja. Rör ner linserna. Låt det småkoka i ca 5 minuter. Tillsätt dillen och smaka av röran. 

Lägg linsröran i mitten av formen. Strö på den rivna osten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter, tills moset och osten fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.