torsdag 22 februari 2018

Veganska ärtbiffar


Dessa smakrika ärtbiffar görs på gamla vanliga torkade gula ärtor. Det känns alltid bra att kunna använda proteinrika, vegetariska, råvaror som har odlats i Sverige 👍. Att gula ärtor dessutom är billiga är ju heller ingen nackdel. I receptet, som kommer från ICA.se, ska de blötlagda ärtorna kokas i ca en timme innan de används. Det stod att smeten skulle bli lös och för att undvika det kokade jag mina ärtor betydligt kortare tid, i ca tjugo minuter, så min smet blev ganska hård istället. Biffarna blev bra ändå, men nästa gång ska jag koka ärtorna en stund till så att smeten blir lite lättare att forma.   

I originalreceptet står det att det ska bli fyra till sex biffar, men jag gjorde tjugofyra minibiffar istället. Anledningen till detta är att det, enligt min erfarenhet, oftast är enklare att steka små biffar än stora. Vi serverade de goda biffarna med ugnsstekt potatis och den kalla såsen, med senap och persilja, som ni fick recept på igår (se här). Det var en supergod kombination 😋

Vill du laga biffarna enligt originalreceptet hittar du det här.

Ärtbiffar
250 g torkade gula ärtor
vatten till blötläggning och kokning
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk hackade persilja, färsk eller fryst
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1 msk grovkornig senap (skånsk senap)
3/4 dl Majsena majsstärkelse
1 tsk bakpulver
Rapsolja till stekning

Gör så här: 
Väg upp ärtorna och lägg dem i ett durkslag. Skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och häll sedan på kallt vatten så det täcker + lite till. Ställ bunken i kylen i minst 12 timmar. 

Häll av blötläggningsvattnet och lägg ärtorna i en gryta. Häll på vatten så det täcker. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt ärtorna puttra i ca 30 - 40 minuter.  Häll av dem i ett durkslag. Låt dem rinna av ordentligt och sedan svalna. 

Skala och hacka löken. Mixa den tillsammans med ärtorna till en grov smet. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i smeten. Tillsätt timjan, mejram, salt, svartpeppar och senap. Blanda majsstärkelsen med bakpulvret och ha i även detta i smeten. Mixa allt tills det är väl blandat. Forma små (eller stora) biffar med vattensköljda händer. Stek några av biffarna i taget i rapsoljan. Beräkna ca 2 min per sida för små biffar och 3 - 4 minuter per sida för stora biffar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.