torsdag 15 mars 2018

Blomkålssoppa med morötter och ost


Den här kalasgoda blomkålssoppan, med morötter och ost, kokade jag ihop en dag när vår yngsta dotter och två av hennes vänner skulle komma hit på middag. Jag blev faktiskt lite förvånad över att jag tyckte att soppan blev så god, eftersom jag ibland kan ha lite svårt för soppor som innehåller mixade morötter. Den svårigheten verkar dock ha gett med sig, för sedan jag startade bloggen har jag ätit flera liknande soppor som jag också har tyckt väldigt mycket om. Vart jag har fått tag i receptet på den fantastiska soppa har jag tyvärr glömt bort, men jag gissar att det kommer från någon amerikansk eller engelsk receptsida. Det som skiljer min variant ifrån originalet är att jag bytte ut en del av vattnet mot grädde och minskade mängden ost med hälften. 

Blomkålssoppa med morötter och ost
ca 4 portioner
1 msk smör
2 gula lökar
3 normalstora morötter (ca 275 g sammanlagd vikt)
ca 600 g blomkål i bitar, färsk eller fryst
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 ½ dl grädde
1 dl riven lagrad ost
ca 2 msk hackad persilja, färsk eller fryst
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Hetta upp smöret i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 6 - 7 minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna. Låt det koka upp. Sänk värmen under grytan och låt soppan småkoka i ca 15 minuter. Tillsätt blomkålen och låt allt koka i ytterligare ca 15 minuter, eller tills grönsakerna är riktigt mjuka. Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät. Sätt tillbaka grytan på värmen igen och rör ner grädden. Låt soppan sjuda i 3 - 4 minuter. Ta av grytan från värmen igen och ha i osten. Låt den smälta. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och svartpeppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.