torsdag 8 mars 2018

Marockansk linssoppa med sötpotatis och inlagda citroner


I denna färgstarka marockanska linssoppa fick jag återigen användning av de saltinlagda citronerna som jag gjorde för ett tag sedan. Citronerna gav en fräsch smak och hjälpte till att balansera sötman från sötpotatisen. Receptet på den smarriga soppan hittade jag på bloggen 'The Healthy Tart' som är fylld med spännande recept och tips på hälsosam mat (se här). Jag har dock, i vanlig ordning, ändrat lite i det ursprungliga receptet och anpassat soppan efter vår smak. Vi käkade den smakrika soppan med köpt orientaliskt tunnbröd. Det var supergott! 😋

Marockansk linssoppa med sötpotatis och inlagda citroner
ca 4 - 5 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 normalstor morot
2 vitlöksklyftor
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 krm malen kanel
400 - 500 g krossade tomater
ca 10 - 11 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ - 1 dl finhackade saltinlagda citroner (se här) (kan ev. bytas ut mot rivet skal av 1 citron samt saften av halva citronen)
1 ½ dl röda linser (torra)
1 sötpotatis à ca 500 g
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ca 2 - 3 msk finhackad persilja

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Skala moroten och skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och moroten och låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Skala och finhacka vitlöken. Ha i den i grytan. Tillsätt även kryddorna och låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna och vattnet i grytan och smula i buljongtärningen. Tillsätt de hackade citronerna. Låt soppan koka upp. Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha sedan i dem i grytan. Låt det koka upp igen. Rör om så att inte linserna fastnar i botten av grytan. Sänk sedan värmen och lägg på ett lock. Låt soppan småkoka i ca 20 minuter. Skala sötpotatisen och skär den i tärningar. Ha i dem i grytan. låt soppan koka i ytterligare ca 20 minuter, tills allt är mjukt. Smaka av soppan med salt och svartpeppar. Garnera med finhacka persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.