torsdag 26 april 2018

Bibimbap med tofu, spenat och shitake


Bibimbap är en koreansk maträtt med ett riktigt tungvrickarnamn. Grunden utgörs av kokt sushiris som sedan toppas med allehanda godsaker, som t.ex. shitake, spenat och tofu. Dessutom ingår det en smakrik sås, gjord på den den koreanska chilipastan go chu jang. Vanligtvis gillar jag inte smaken på tofu, men i detta fall var den ganska hårt stekt, och dessutom indränkt i den kryddiga chilisåsen, så den smakade riktigt gott. Hela rätten var faktiskt överraskande god 😃. 

Det ursprungliga receptet kommer från en mycket trevlig blogg som heter vegokäk (se här). Jag har dock gjort om lite i det receptet och anpassat det efter våra smaklökar. Portionerna var lite väl snålt tilltagna, så nästa gång jag gör denna mumsiga maträtt ska jag koka sex portioner ris istället för fyra. Det brukar ingå stekt ägg i en bibimbap, men just denna variant var vegansk. Nu är det ju så att vi inte är veganer, utan vi äter ägg och mjölkprodukter, så nästa gång lägger jag nog till stekta ägg för att få det hela lite matigare.

Vegetarisk bibimbap
ca 4 portioner
4- 6 portioner sushiris
Vatten till kokning
ca 4 msk sesamfrön
ca 250 g fast tofu
lite rapsolja till stekning
Marinerad gurka: 
½ slanggurka
1 krm salt
1 msk japansk soja
1 msk strösocker
1 msk risvinäger (går att ersätta med vitvinsvinäger)
Sås: 
ca ½ dl go chu jang (en koreansk chilipasta, som brukar finnas bland asiatiska livsmedel i matbutiken)
½ dl vatten
3 msk japansk soja
1 msk risvinäger (går att ersätta med vitvinsvinäger)
2 msk strösocker
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk riven färsk ingefära
Stek svamp:
150 g färsk shitakesvamp (går att ersätta med champinjoner)
½ msk rapsolja
1 pressad vitlöksklyfta
lite salt efter smak
Stekt spenat:
300 g fryst bladspenat, tinad och väl avrunnen
½ msk rapsolja
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitlökspulver

Gör så här: 
Börja med att lägg tofun i press. Slå in den i hushållspapper eller i en ren kökshandduk. Lägg den inslagna osten mellan två skärbrädor. Lägg på en tyngd (jag lade på en två kilos hantel) låt tofun stå under press i minst 30 minuter.

Skölj av gurkan och skär den i skivor. Lägg dem i en djup tallrik. Blanda dem med saltet och låt dem stå en stund. Rör ihop vinägern med sojan och sockret i en skål. Häll detta på gurkan och blanda om ordentligt. Ställ gurkan i kylen under tiden som du fortsätter med resten av maten. 

Koka sushiriset enligt anvisningarna på paketet. Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ undan den så länge. Lägg sesamfröna i en torr stekpanna och rosta dem på svag till medelstark värme tills fröna fått lite färg (rör om då och då för de blir lätt brända). Ställ sedan undan dem så länge.  

Skär tofun i små tärningar. Hetta upp ca 1 msk rapsolja i en stekpanna. Stek tofun på ganska hög värme tills den fått fin färg runt om. Häll på hälften av såsen och låt det koka ihop i några minuter. Håll det varmt.

Ansa och finhacka svampen. Stek den tillsammans med vitlöken i oljan i en annan stekpanna. Smaksätt med lite salt. Lägg svampen i en skål och täck den med ett lock eller aluminiumfolie så att den håller sig varm. 

Krama ur vätskan ur spenaten med hjälp av händerna, Strimla spenaten grovt. Hetta upp oljan i svampstekpannan. Ha i spenaten och låt den steka, på medelvarm till hög värme, tills den fått lite färg. smaksätt med salt, svartpepparn och vitlökspulvret.

Fördela riset, den kvarvarande såsen samt svampen, spenaten och tofun i fyra skålar eller djupa tallrikar. Toppa med lite av gurkan och sesamfröna. (Ha ev. på ett stekt ägg också). Servera direkt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.