torsdag 12 april 2018

Linssoppa med gul och grön curry


Den här smakrika, matiga soppan bjöd jag på när jag hade några tjejkompisar på middagsbesök. Soppan får lite extra stuns av att den innehåller både "vanlig" gul curry samt grön currypasta. Vi käkade den mumsiga soppan med nybakade baguetter. Det var mycket gott! 😋. Originalreceptet på soppan kommer från en härlig blogg som heter 'Simple sweets and treats' (se här), receptet nedan är min version. 

Linssoppa med gul och grön curry
ca 4 portioner
2 ½ dl gröna linser, torkade
vatten till blötläggning
1 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 normalstora morötter
½ tsk torkad, malen gurkmeja
½ tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
1 tsk curry
1 msk grön currypasta
500 g krossade tomater
1 normalstor burk kokosmjölk (= 400 ml)
5 - 6 dl vatten
2 ½ grönsaksbuljontärningar
salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och täck dem med kallt vatten. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skäör dem i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna låt det steka på medelvärme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken kryddorna och currypastan. Låt det steka under omrörning i ca 1 minut. Häll i tomaterna, kokosmjölken och vattnet. Smula ner buljongtärningarna. Häll av linserna och ha i dem i grytan. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan. Lägg på ett lock och låt soppan småkoka på svag värme i ca 50 - 60 minuter, eller tills linserna och morötterna är så mjuka som du vill ha dem (jag gillar när de är riktigt mjuka). Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.